Flere tusen ungdommer marsjerte for bedre sosiale forhold i Chile

Flere tusen marsjerte for bedre sosiale tjenester i Chile torsdag under det som for det meste var en fredelig demonstrasjon. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix
Flere tusen marsjerte for bedre sosiale tjenester i Chile torsdag under det som for det meste var en fredelig demonstrasjon. Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen ungdommer marsjerte Torsdag i Chile for å kreve forbedrede sosiale tjenester. Det meste av marsjen gikk fredfullt for seg, ifølge myndighetene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for flere tusen mennesker i gatene, skal de massive demonstrasjonene i landet være noe avtagende.

– Jeg tror det er en utmattelsesfaktor. Folk har kommet for å protestere hver dag i over ti dager. De fleste fra utkanten av Santiago, sier psykologistudent José Solís.

Det var noen tilfeller av vandalisme og konfrontasjoner ved palasset under torsdagens marsj, men det meste gikk ifølge lokale myndigheter fredfullt for seg på den første av en firedagers langhelg i landet.

I et møte tidligere på dagen foreslo president Sebastián Piñeras finans- og innenriksministre endringer i spesielle skattelettelser for firmaer. Opposisjonens ledere kalte det utilstrekkelig, og gjentok de mange demonstrantenes krav om en ny grunnlov for å erstatte konsesjonen fra 1980 som ble vedtatt under militært diktatur, og tillater at mange sosiale tjenester og naturressurser helt eller delvis privatiseres.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter møtet uttalte Sosialistpartiets leder Alvaro Elizalde at regjeringen «ikke er klar for å lytte til innbyggernes krav».

Han får støtte av Heraldo Munoz, leder av Partiet for demokrati, som sier han fortsatt ikke «ser tegn i favør av dialog».

Unntakstilstand

18. oktober brøt det ut voldelige opptøyer i hovedstaden Santiago. Demonstranter støtte sammen med opprørspoliti under en protest som ble utløst av prisøkninger.

Piñera svarte med å innføre unntakstilstand, og dagen etter patruljerte soldater Santiagos gater for første gang siden Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrasjonene har siden vokst kraftig i omfang, og de har i hovedsak vært ikkevoldelige. Forrige fredag deltok over 1 million chilenere i en fredelig protest mot økonomisk og sosial ulikhet og med krav om bedre offentlige tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestbølgen har slått store sprekker i Chiles omdømme som et stabilt land med økonomisk utvikling.

Trakk seg som arrangør

Grunnet protestene og uroen i landet besluttet Chile onsdag å trekke seg som arrangør for både FNs klimakonferanse i desember og APEC-toppmøtet i november.

Chiles president Sebastián Piñera kaller onsdagens beslutning for smertefull, men sier sunn fornuft ligger bak.

Spanias statsminister Pedro Sanchez tok derfor kontakt med Piñera og tilbød samarbeid, blant annet muligheten for å arrangere den to uker lange klimakonferansen COP25 i desember, heter det i en uttalelse fra den spanske regjeringen torsdag.

Til nyhetsbyrået Reuters sier en anonym kilde i den spanske regjeringen at forhandlingene nesten er ferdigstilt, og at Spania har «alle muligheter til å få det til». Vedkommende sier også at en endelig avgjørelse vil bli tatt mandag.

Rundt 25.000 delegater var ventet til COP25 som er FNs årlige klimakonferanse og inngår i innsatsen for å implementere målene fra Parisavtalen.