Urfolksgruppe kritiserer regjeringen i Colombia etter massakre

Artikkelen fortsetter under annonsen

Colombias regjering kritiseres etter at lederen for landets største urfolksgruppe og fire livvakter ble drept av det som angivelig var FARC-utbrytere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Urfolksorganisasjoner er den eneste bevegelsen som så langt har vært sterk nok til å stå opp mot regjeringen, sier Rubil Liz, talsperson for urfolksorganisasjonen CRIC i Cauca-distriktet i sørvestlige Colombia. Han hevder regjeringen har gjort for lite for å beskytte landets urfolksgrupper.

Urfolksgrupper havner ofte i strid med kriminelle og paramilitære grupper i Colombia som vil bruke områdene til å frakte narkotika.

36 urfolk har så langt i år blitt drept i Cauca, ifølge kringkasteren Caracol. Ifølge urfolksorganisasjonen ONIC har over 100 urfolk blitt drept siden president Ivan Duque kom til makten i august 2018.

Etter massakren der de fem menneskene ble drept, sendte Duque 2.500 soldater til Cauca. Liz sier at de ikke tror det vil løse problemene, og han begrunner det med at regjeringen ikke vil at bevegelsen deres skal styrke seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han anklager samtidig utbrytere fra FARC for å stå bak massakren. Geriljagruppen FARC ble omgjort til et politisk parti som ledd i fredsavtalen fra 2016 etter å ha ført krig mot staten i flere tiår. Flere har imidlertid brutt ut og tatt opp våpnene igjen.

I tillegg til de fem som ble drept, ble seks personer såret da de væpnede mennene åpnet ild mot urfolkslederen Cristina Bautista på en vei som leder mot Tacueyo.