Samtaler i gang om å velte Iraks statsminister

Demonstrantene i Irak krever en ny regjering og ber om statsminister Adel Abdul Mahdis avskjed. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix
Demonstrantene i Irak krever en ny regjering og ber om statsminister Adel Abdul Mahdis avskjed. Foto: Khalid Mohammed / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Samtaler var onsdag i gang om å velte Iraks statsminister Adel Abdul Mahdi etter at minst 100 personer har mistet livet i demonstrasjoner denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge menneskerettighetskommisjonen i landet er de fleste drepte sivile som enten ble skutt i hodet, døde av sår påført av tåregassbeholdere eller ble kvalt av tåregass.

I tillegg til de 100 døde, er minst 5.500 skadd i sammenstøtene denne uken.

Demonstrasjonene brøt ut 1. oktober i Iraks hovedstad Bagdad og i sørlige deler av landet. De protesterer mot korrupsjon, høy arbeidsløshet og dårlige offentlige tjenester, og de krever «regimets fall».

Siden demonstrasjonene startet har 257 mennesker mistet livet, og over 10.000 er skadd.

Den 77 år gamle statsministeren Adel Abdul Mahdi kom til makten i fjor etter et samarbeid mellom populistiske Moqtada Sadr og den paramilitær lederen Hadi al-Ameri, men synes å ha mistet støtten. Blant annet har Sadr bedt om at statsministeren går av og at det blir gjennomført nyvalg.

Til AFP opplyser en kilde i regjeringen at president Barham Saleh sent tirsdag hadde samtaler med al-Ameri og talsmann for representantskapet Mohammed al-Halbussi.

Samtidig har nasjonalforsamlingen krevd at statsministeren umiddelbart stiller til høring, noe som styrker spekulasjonene om en mistillitsavstemning.

Personvernpolicy