Facebook stenger nettverk med russiske kontoer

Facebook-sjef Mark Zuckerberg fotografert under et arrangement i New York forrige uke. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix
Facebook-sjef Mark Zuckerberg fotografert under et arrangement i New York forrige uke. Foto: Mark Lennihan / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Facebook har stengt tre russisk-støttede kontonettverk som har forsøkt å spre feilinformasjon i åtte afrikanske land, opplyser det amerikanske medieselskapet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontoene brukte falske identiteter, men knyttes til den russiske forretningsmannen Jevgenij Prigozjin.

– Hver og en av disse operasjonene dannet nettverk med kontoer for å villede andre om hvem de var og hva de drev på med, sier Facebooks cybersikkerhetssjef Nathaniel Gleicher i en uttalelse onsdag.

– Vi har delt informasjon om våre funn med politimyndigheter, politikere og industripartnere, tilføyer han.

Prigozjin omtales som en alliert av president Vladimir Putin. Han er dessuten blant russerne som er tiltalt i USA for innblanding i presidentvalget i 2016, som brakte Donald Trump til makten.

De russisk-støttede nettverkene var ifølge selskapet rettet mot Facebook- og Instagram-brukere i Mosambik, Kamerun, Sudan, Libya, Kongo, Elfenbenskysten, Madagaskar og Den sentralafrikanske republikk.

Et av de tre nettverkene besto av 35 kontoer og 53 sider, opplyser Facebook. Kampanjen samlet totalt rundt 475.000 følgere og betalte 700.000 kroner til annonser om internasjonale og lokale politiske nyheter.

Stengningen av nettverkene er et ledd i en pågående innsats fra den amerikanske mediegiganten for å motvirke utenlandske forsøk på å skaffe seg innflytelse i USA og andre deler av verden.