Hellas får kraftig kritikk for nye asylforslag

Beboere i Moria-leiren på den greske øya Lesvos fyller vann mens søppelet har hopet seg opp like ved. Det bor fire ganger så mange i leiren som det er kapasitet til. Nå vil regjeringen i Aten stramme inn reglene for å få fortgang i behandlingen av asylsøknader.
Beboere i Moria-leiren på den greske øya Lesvos fyller vann mens søppelet har hopet seg opp like ved. Det bor fire ganger så mange i leiren som det er kapasitet til. Nå vil regjeringen i Aten stramme inn reglene for å få fortgang i behandlingen av asylsøknader. Foto: Petros Giannakouris / AP

Hellas får kraftig kritikk av flere organisasjoner for å ville stramme inn asylpolitikken slik at ankeretten fjernes og deportasjoner blir lettere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslagene til en ny asylpolitikk diskuteres i disse dager i nasjonalforsamlingen i Aten.

Både Amnesty, Leger Uten Grenser, Human Rights Watch (HRW) og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sterkt kritiske til forslagene fra den konservative regjeringen.

– Lovforslaget er et utilslørt forsøk på å hindre adgang til beskyttelse og øke antall deportasjoner etter den siste tidens økning i antall ankomster, sier Eva Cosse i HRW.

Kritikerne mener at innstrammingene vil gjøre det lettere å sperre asylsøkere inne i lengre perioder, i tillegg til at sårbare mennesker, som barn som reiser uten foreldre, mister retten til særskilt beskyttelse.

– Loven innebærer også strengere regler for å få asyl, den forlenger tiden det vil ta før man får lov til å arbeide, den strammer inn definisjonen av familie, og den legger et større ansvar på torturofre for at de skal bli anerkjent som det, sier HRW.

Ifølge menneskerettsgruppen bor det nå 34.000 mennesker under elendige forhold på greske øyer.

Greske myndigheter har for tiden 70.000 asylsøknader til behandling, men har bare kapasitet til å håndtere 20.000 i året.

I forrige uke kastet innbyggere i landsbyen Nea Vrasna i Nord-Hellas stein mot busser som fraktet bortimot 400 asylsøkere. Det førte til at greske myndigheter valgte å innkvartere dem mange mil lenger sør.

Personvernpolicy