Greta Thunberg vil ikke ta imot Nordisk råds miljøpris

Video: Greta Thunberg langer ut mot Norge.

Uten å være til stede klarte 16 år gamle Greta Thunberg å stjele showet da Nordisk råd delte ut sine fem årlige priser i Konserthuset i Stockholm.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant vinnerne under utdelingen av de prestisjetunge prisene tirsdag kveld var blant annet en norsk barnebok og en dansk bok og film, men det var svenske Thunberg som nok en gang fikk størst oppmerksomhet.

Klimaaktivisten som vant Nordisk råds miljøpris, befinner seg i disse dager i California og var ikke til stede under prisutdelingen.

I stedet hadde hun sendt de to skolestreikerne Sofia og Isabel Axelson med en beskjed til nordiske ministre og politikere i salen.

Kritiserte Norge

– Vi er blant de landene som har mulighet til å gjøre mest, men vi gjør i prinsippet ingenting, sa skolestreikerne på vegne av Thunberg.

– Til dere begynner å agere vil verken jeg eller Fridays for future i Sverige ta imot Nordisk råds miljøpris, fortsatte de, og sa at klimaaktivisten heller ikke ønsker å ta imot de 350.000 danske kronene i prispenger.

Den unge svensken etterlyste handling og gjorde det klart at klimabevegelsen ikke trenger flere priser, skryt og fine ord. 16-åringen kritiserte også den norske regjeringen for nye konsesjoner for oljeleting og for det nye Johan Sverdrup-feltet som er ventet å produsere olje de neste 50 årene.

Sju forskjellige organisasjoner, personer og miljøprosjekter var nominert til Nordisk råds miljøpris. Ingen av de nominerte var norske ettersom både Norge og Sverige nominerte Greta Thunberg til prisen.