Greta Thunberg vil ikke ta imot Nordisk råds miljøpris

Video: Greta Thunberg langer ut mot Norge.

Uten å være til stede klarte 16 år gamle Greta Thunberg å stjele showet da Nordisk råd delte ut sine fem årlige priser i Konserthuset i Stockholm.

Blant vinnerne under utdelingen av de prestisjetunge prisene tirsdag kveld var blant annet en norsk barnebok og en dansk bok og film, men det var svenske Thunberg som nok en gang fikk størst oppmerksomhet.

Klimaaktivisten som vant Nordisk råds miljøpris, befinner seg i disse dager i California og var ikke til stede under prisutdelingen.

I stedet hadde hun sendt de to skolestreikerne Sofia og Isabel Axelson med en beskjed til nordiske ministre og politikere i salen.

Kritiserte Norge

– Vi er blant de landene som har mulighet til å gjøre mest, men vi gjør i prinsippet ingenting, sa skolestreikerne på vegne av Thunberg.

– Til dere begynner å agere vil verken jeg eller Fridays for future i Sverige ta imot Nordisk råds miljøpris, fortsatte de, og sa at klimaaktivisten heller ikke ønsker å ta imot de 350.000 danske kronene i prispenger.

Den unge svensken etterlyste handling og gjorde det klart at klimabevegelsen ikke trenger flere priser, skryt og fine ord. 16-åringen kritiserte også den norske regjeringen for nye konsesjoner for oljeleting og for det nye Johan Sverdrup-feltet som er ventet å produsere olje de neste 50 årene.

Sju forskjellige organisasjoner, personer og miljøprosjekter var nominert til Nordisk råds miljøpris. Ingen av de nominerte var norske ettersom både Norge og Sverige nominerte Greta Thunberg til prisen.

View this post on Instagram

I have received the Nordic Council’s environmental award 2019. I have decided to decline this prize. Here’s why: “I am currently traveling through California and therefore not able to be present with you today. I want to thank the Nordic Council for this award. It is a huge honour. But the climate movement does not need any more awards. What we need is for our politicians and the people in power start to listen to the current, best available science. The Nordic countries have a great reputation around the world when it comes to climate and environmental issues. There is no lack of bragging about this. There is no lack of beautiful words. But when it comes to our actual emissions and our ecological footprints per capita - if we include our consumption, our imports as well as aviation and shipping - then it’s a whole other story. In Sweden we live as if we had about 4 planets according to WWF and Global Footprint Network. And roughly the same goes for the entire Nordic region. In Norway for instance, the government recently gave a record number of permits to look for new oil and gas. The newly opened oil and natural gas-field, ”Johan Sverdrup” is expected to produce oil and natural gas for 50 years; oil and gas that would generate global CO2 emissions of 1,3 tonnes. The gap between what the science says is needed to limit the increase of global temperature rise to below 1,5 or even 2 degrees - and politics that run the Nordic countries is gigantic. And there are still no signs whatsoever of the changes required. The Paris Agreement, which all of the Nordic countries have signed, is based on the aspect of equity, which means that richer countries must lead the way. We belong to the countries that have the possibility to do the most. And yet our countries still basically do nothing. So until you start to act in accordance with what the science says is needed to limit the global temperature rise below 1,5 degrees or even 2 degrees celsius, I - and Fridays For Future in Sweden - choose not to accept the Nordic Councils environmental award nor the prize money of 500 000 Swedish kronor. Best wishes Greta Thunberg”

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Norsk vinner av barnebokprisen

En nordmann som imidlertid vant heder og ære i Stockholm, var forfatteren og illustratøren Kristin Roskifte. Hun vant barne- og ungdomslitteraturprisen for telleboka «Alle sammen teller». Roskifte er fra Moss, men er bosatt på Kolbotn i Akershus.

Juryen beskriver boka som annerledes og enestående i sin sjanger, og som et verk man kan lese mange ganger og hele tiden oppdage noe nytt. Det var en tydelig rørt og stolt vinner som tok imot prisen.

– Hjertelig takk til juryen for at det går an å vinne med en tellebok. Det gir meg utrolig mye motivasjon og lyst til å fortsette og utforske bildebok-mediet, sa hun og takket sin samboer og sine tre barn.

Det danske stjerneskuddet Jonas Eika (28) vant hovedprisen i litteratur for sin novellesamling «Efter Solen». «Dronningen» fra samme land vant filmprisen, mens den islandske musikeren Gyda Valtysdottir vant musikkprisen.

Elvestuen: – En utfordring

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) sier i en kommentar til NTB at Thunberg forsterker sitt budskap ved å ikke motta prisen.

– Det gir oss en utfordring. Nå er det opp til meg og de andre ministrene i Norden å handle på en slik måte at hun så raskt som mulig ønsker å motta prisen, sier han.

Til Thunbergs oljekritikk mot Norge, svarer han:

– For å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader, må verden bli klimanøytral innen 2050. Det vil måtte føre til endring av norsk olje- og gassproduksjon.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært