Tilbaketrekning i gang i Øst-Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble orientert om situasjonen da han besøkte soldater i Donetsk-regionen i midten av oktober. Tirsdag begynte ukrainske styrker tilbaketrekningen fra frontlinjen i de krigsherjede områdene øst i landet. Foto: AP / NTB scanpix
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ble orientert om situasjonen da han besøkte soldater i Donetsk-regionen i midten av oktober. Tirsdag begynte ukrainske styrker tilbaketrekningen fra frontlinjen i de krigsherjede områdene øst i landet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Ukrainske styrker og russiskstøttede separatister har begynt å trekke våpen ut av de krigsherjede områdene øst i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbaketrekningen begynte tirsdag morgen, opplyser Ukrainas utenriksminister Vadym Prystaiko til ukrainsk presse.

Både separatister og observatører fra OSSE bekrefter opplysningene. Det er et område som heter Zolote som nå blir evakuert.

Håpet er at dette skal gjøre det mulig å blåse nytt liv i fredsprosessen i regionen. I første omgang skal de stridende partene fjerne tunge våpen fra konfliktområdene.

Nedtrappingen mellom ukrainske styrker og russiskstøttede separatister i det østlige Ukraina har vært planlagt lenge, men er blitt utsatt igjen og igjen. Tilbaketrekningen regnes som avgjørende for å få i stand et planlagt toppmøte mellom Ukraina, Russland, Frankrike og Tyskland.

Ukrainas nye president Volodymyr Zelenskyj har trosset kraftige protester på hjemmebane i sine forsøk på å få fredsprosessen i gang igjen.

Mer enn 13.000 mennesker er drept i konflikten siden den begynte i 2014.

Vladimir Surkov, en av rådgiverne til Russlands president Vladimir Putin, kaller tilbaketrekningen «gode nyheter», ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass.

Russland har støttet separatistene i Øst-Ukraina og jevnlig krysset grensa med egne soldater.

Personvernpolicy