Iransk skjønnhetsdronning (31) fanget på flyplass: – De kommer til å drepe meg

<p>FRYKTER DØDSSTRAFF: – Dersom jeg utleveres til Iran risikerer jeg minst 25 år i fengsel, hvis jeg ikke blir dømt til døden, forteller Bahari til <a href="https://www.arabnews.com/node/1574411/middle-east">Arab News</a>.</p>
FRYKTER DØDSSTRAFF: – Dersom jeg utleveres til Iran risikerer jeg minst 25 år i fengsel, hvis jeg ikke blir dømt til døden, forteller Bahari til Arab News. Foto: Privat (FB)

Bahareh Zare Bahari frykter at hun vil bli drept dersom hun vender tilbake til hjemlandet Iran. «Vær så snill, hjelp meg», bønnfaller 31-åringen i en video lagt ut på sosiale medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sitter hun innesperret på Terminal 3 på Ninoy Aquino International Airport på Filippinene. Her ble hun pågrepet etter at hun vendte tilbake fra en reise til Dubai for om lag to uker siden.

Les også: FN kritiserer Iran for henrettelser av mindreårige

– Risikerer minst 25 år i fengsel

Nå frykter hun utlevering, langvarig fengselsstraff og i verste fall dødsstraff.

– Jeg ønsker å være en stemme for mitt folk, sier Bahareh Zare Bahari. Foto: Privat (FB)
– Jeg ønsker å være en stemme for mitt folk, sier Bahareh Zare Bahari. Foto: Privat (FB)

– Jeg er virkelig psykisk nede for telling, skriver The Guardian. I intervju med flere utenlandske medier forteller hun om usikkerheten og frykten for å bli sendt hjem til Iran mot sin vilje.

– Dersom jeg utleveres til Iran risikerer jeg minst 25 år i fengsel, hvis jeg ikke blir dømt til døden, forteller Bahari til Arab News.

Etter landing på flyplassen i Manila skal hun ha blitt forsøkt overtalt til å sette seg på flyet til Iran. Hun ba deretter om å få ringe en venn, satte seg gråtende på gulvet og nektet å flytte seg.

Da hennes venn kort tid senere dukket opp, ble han pågrepet for å ha opptrådt i strid med flyplassens sikkerhetsinstrukser.

Etterlyst av Interpol

Bakgrunnen for den desperate handlingen er at Interpol har utlyst en internasjonal arrestordre på Bahareh Zare Bahari, melder flere internasjonale medier. I tillegg har innvandringsmyndighetene på Filippinene anklaget Bahari for brudd på filippinske lover.

– De kommer til å drepe meg, sier 31-åringen til The Telegraph.

Hennes visa for lovlig opphold på Filippinene utgår i januar 2020.

Det var i forrige uke at filippinske migrasjonsmyndigheter kunngjorde at de har mottatt begjæringen om å pågripe den ettersøkte kvinnen, som flyttet fra Iran til Flippinene i 2014, angivelig for å studere til tannlege.

– Jenter har samme rettigheter

Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei. Foto: Enei.ir / AP
Irans øverste leder ayatolla Ali Khamenei. Foto: Enei.ir / AP

Før hun forlot Iran jobbet hun som lærer. Hun har også vunnet en skjønnhetskonkurranse i sitt hjemland.

– Jeg ville lære jentene at de ikke er leketøy, men mennesker med de samme rettigheter som gutter, sier Bahareh Zare Bahari i en telefonsamtale med CNN.

Det er imidlertid ikke offentlig kjent hvilket land hun skal utleveres til, men Bahari er overbevist om at det er iranske myndigheter som står bak.

Hun skal flere ganger ha uttalt seg kritisk om Iran, som hun mener bryter grunnleggende menneskerettigheter.

Viste frem bilde av den siste sjahen

Bahari uttaler at hennes offisielle støtte til Reza Pahlavi, sønn av Mohammed Reza Pahlavi, den siste sjahen av Iran, trolig er årsaken til at hun nå er etterlyst.

– Ifølge Interpols egne regler er denne type etterlysning verdiløs dersom personen det gjelder regnes som flyktning fra den staten som har utstedt etterlysningen, sier Phil Robertson i Human Rights Watch til The Guardian.

Under en skjønnhetskonkurranse skal hun ha holdt opp et bilde av Pahlavi og et flagg som ble brukt under det tidligere iranske monarkiet.