Russland: YPG har forlatt grenseområdet nordøst i Syria

ABC Nyheter forklarer: Bakgrunnen for invasjonen i Syria

Kurdisk milits har fullført tilbaketrekningen fra grenseområdene nordøst i Syria, ifølge Russland. Det gjenstår å se, sier Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kurdiske YPG-militsen fikk seks dager på seg til å trekke seg ut av et 120 kilometer langt og 30 kilometer bredt belte langs den 440 kilometer lange grensa mellom Syria og Tyrkia.

Tyrkiske regjeringsstyrker og tyrkiskstøttet syrisk milits gikk til angrep mot området 9. oktober, for å opprette det president Recep Tayyip Erdogan kaller en sikkerhetssone.

22. oktober fikk Russland i stand en seks dager lang våpenhvile, som skulle gi YPG anledning til å trekke seg ut av området.

En drøy time før våpenhvilen utløp tirsdag ettermiddag, opplyste Russlands forsvarsminister Sergej Sjoigu at de kurdiske militssoldatene hadde fullført tilbaketrekningen.

Gjenstår å se

Det gjenstår å se, heter det fra tyrkiske myndigheter.

Tyrkia og Russland skal i fellesskap patruljere området for å undersøke om YPG-militsen har overholdt avtalen og trukket seg ut, sier en talsmann for president Recep Tayyip Erdogan.

– Tyrkia og Russland har gitt YPG-terroristene 150 timer til å forlate den sikre sonen. Tiden er nå ute. Vi vil fastslå, gjennom felles patruljer, om terroristene faktisk har trukket seg tilbake, sier Fahrettin Altun.

Terrorliste

Tyrkia omtaler konsekvent YPG som terrorister og viser til at militsen har tette bånd til den kurdiske PKK-geriljaen i Tyrkia, som også står på USAs og EUs terrorliste.

Amerikansk etterretning anser også YPG for å være den syriske grenen av PKK og dermed en terrorgruppe, men amerikansk UD fjernet gruppa fra sin terrorliste i 2017.

YPG spilte en sentral rolle i den USA-ledede krigføringen mot den ytterliggående islamistgruppa IS i Syria.

Kamper

Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) var det tirsdag kraftige kamper mellom syriske og tyrkiske styrker, nær grensebyen Ras al-Ain nordøst i Syria.

– Tyrkisk artilleri drepte fem syriske regimesoldater i utkanten av landsbyen Assadiya, sier SOHRs leder Rami Abdulrahman.

Ifølge ham drepte tyrkiskstøttede, syriske militssoldater også en syrisk regjeringssoldat som de hadde tatt til fange.

Personvernpolicy