Nye sammenstøt i Santiago

Politiet sprayer vann på demonstranter i Santiago mandag. Foto: Esteban Felix /AP / NTB scanpix
Politiet sprayer vann på demonstranter i Santiago mandag. Foto: Esteban Felix /AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Chilenske demonstranter og sikkerhetsstyrker barket sammen i Santiago etter at president Sebastián Piñera byttet ut en tredel av sine ministre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Masseprotestene mot Piñera har pågått i ti dager og krevd minst 20 menneskeliv, og uroen omtales som den verste landet har sett på flere tiår. Demonstrasjonene har fortsatt etter at presidenten i helgen opphevet unntakstilstanden som rundt 20.000 politifolk og soldater har håndhevet. Også det nattlige portforbudet er opphevet.

I et nytt forsøk på å dempe protestene, presenterte Piñera mandag en ny regjering. Da ble det klart at åtte ministre må gå. Blant dem er den svært upopulære innenriksministeren Andres Chadwick, som byttes ut med Gonzalo Blumel.

Samtidig hadde flere titall demonstranter samlet seg utenfor presidentpalasset i sentrum av hovedstaden Santiago

– Piñera, hør etter og dra til helvete, ropte de.

Soldater i gatene

Noen timer etter presidentens kunngjøring meldte nyhetsbyrået AFP om nye sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker. Lokale medier meldte også om gatekamper i byene Valparaíso og Concepción, samt plyndring av et apotek.

18. oktober brøt det ut voldelige opptøyer i hovedstaden Santiago, der demonstranter støtte sammen med opprørspoliti under en protest som ble utløst av prisøkninger. Piñera svarte med å innføre unntakstilstand, og dagen etter patruljerte soldater Santiagos gater for første gang siden Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Demonstrasjonene har siden vokst kraftig i omfang, og fredag deltok over 1 million chilenere i en fredelig protest mot økonomisk og sosial ulikhet.

Flere løfter

Demonstrantene krever at Piñera går av, men presidenten svarte i stedet med å love økning i minstelønna og pensjoner, samt enkelte kutt i helseutgifter. Søndag ba han regjeringen gå av, og mandagens rokering er Piñeras tredje på 15 måneder.

Utenriksminister Teodoro Ribera blir sittende, mens finansminister Felipe Larrain erstattes av økonomen Ignacio Briones. Tidligere Santiago-guvernør Karla Rubilar, som har fått ros for sin sympatiske holdning til demonstrantene, har også fått en ministerpost.

Personvernpolicy