Chiles president sparker åtte ministre og opphever unntakstilstand

Chiles president Sebastián Piñera presenterte sin nye regjering i en seremoni i presidentpalasset La Moneda i Santiago mandag. Utenfor var det nye demonstrasjoner. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix
Chiles president Sebastián Piñera presenterte sin nye regjering i en seremoni i presidentpalasset La Moneda i Santiago mandag. Utenfor var det nye demonstrasjoner. Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Chiles president Sebastián Piñera bytter ut en tredel av sine ministre etter de omfattende demonstrasjonene som har krevd minst 20 menneskeliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Masseprotestene mot Piñera har pågått i ti dager, og uroen omtales som den verste landet har sett på flere tiår. Demonstrasjonene har fortsatt etter at presidenten opphevet unntakstilstanden fra midnatt natt til mandag.

Da Piñera la fram sin nye regjeringskabal senere samme dag, ble det klart at åtte ministre må gå. Blant dem er den svært upopulære innenriksministeren Andres Chadwick, som byttes ut med Gonzalo Blumel.

18. oktober brøt det ut voldelige opptøyer i hovedstaden Santiago, der demonstranter støtte sammen med opprørspoliti under en protest som ble utløst av prisøkninger. Piñera svarte med å innføre unntakstilstand, og dagen etter patruljerte soldater Santiagos gater for første gang siden Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Demonstrasjonene har siden vokst kraftig i omfang, og fredag deltok over 1 million chilenere i en fredelig protest mot økonomisk og sosial ulikhet.

Demonstrantene krever at Piñera går av, men presidenten svarte i stedet med å love økning i minstelønna og pensjoner, samt enkelte kutt i helseutgifter. Søndag ba han regjeringen gå av, og mandagens rokering er Piñeras tredje på 15 måneder.

Utenriksminister Teodoro Ribera blir sittende, mens finansminister Felipe Larrain erstattes av økonomen Ignacio Briones. Tidligere Santiago-guvernør Karla Rubilar, som har fått ros for sin sympatiske holdning til demonstrantene, har også fått en ministerpost.

Personvernpolicy