84 år gammel høyreekstremist angrep fransk moské

To menn i 70-årene ble skutt og alvorlig såret da de overrasket en 84 år gammel høyreekstremist som forsøkte å sette fyr på døra til en moské i Bayonne sør i Frankrike.
To menn i 70-årene ble skutt og alvorlig såret da de overrasket en 84 år gammel høyreekstremist som forsøkte å sette fyr på døra til en moské i Bayonne sør i Frankrike. Foto: Str / AP

To menn i 70-årene er alvorlig såret etter at en høyreekstrem 84-åring avfyrte flere skudd mot en moské i Bayonne i Frankrike.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en pressemelding fra myndighetene ble to menn på 74 og 78 år skutt da de overrasket gjerningsmannen som forsøkte å sette fyr på døra til moskeen.

Begge to ble sendt til sykehus, og tilstanden deres blir beskrevet som alvorlig.

Gjerningsmannen satte deretter fyr på en bil og forlot stedet. Han skal ha etterlatt gassflasker og en bensinkanne på stedet.

Aktiv i National Front

Ifølge fransk politi ble gjerningsmannen, 84 år gamle Claude Sinké, kort tid etter pågrepet ved hjemmet sitt i Saint-Martin-de-Seignanx i Landes.

Han har ifølge politiet erkjent at det var han som sto bak angrepet mot moskeen.

Sinké var i 2015 kandidat for Marine le Pens ytterliggående høyreparti Nasjonal front i regionvalget. Partiet har siden endret navn til Nasjonal samling.

Le Pen var raskt ute med å fordømme angrepet i en Twitter-melding.

– Angrepet på Bayonne-moskeen er en ubeskrivelig handling som er helt i strid med alle verdier i bevegelsen vår. Slike forbrytelser må behandles med største alvor, skriver hun.

Motbydelig

President Emmanuel Macron kaller angrepet mot moskeen i Bayonne for motbydelig.

– Republikken kommer aldri til å tolerere hat, tvitrer Macron mandag kveld.

– Alt kommer til å bli gjort for å straffe gjerningspersonene og beskytte våre muslimske landsmenn. Jeg forplikter meg til det, tilføyer presidenten.

Frankrikes innenriksminister Christophe Castaner tar også kraftig avstand fra angrepet og uttrykker «solidaritet og støtte til det muslimske samfunn».

Personvernpolicy