Fem demonstranter drept i Bagdad

Studenter sluttet seg til demonstrasjonene mot regjeringen i Bagdad mandag.
Studenter sluttet seg til demonstrasjonene mot regjeringen i Bagdad mandag. Foto: Hadi Mizban / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem demonstranter ble drept i Iraks hovedstad Bagdad mandag, ifølge en menneskerettskommisjon. Totalt har nesten 240 mistet livet i protestbølgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en studentrevolusjon, nei til regjeringen, nei til partiene! ropte demonstrantene på Tahrir-plassen i Bagdad.

Tusenvis av elever og studenter sluttet seg til protestene mot regjeringen i Irak mandag, men det er foreløpig ukjent om noen av dem er drept eller såret.

Dødsårsaken for de fem som ble drept mandag, er heller ikke kjent, ifølge Ali Bayati i Iraks menneskerettighetskommisjon.

Mange demonstranter er de siste dagene blitt påført alvorlige hodeskader av tåregassgranater avfyrt av irakiske sikkerhetsstyrker, som har slått hardt ned på protestene.

Flere tusen mennesker har likevel fortsatt å fylle gater og torg i den irakiske hovedstaden for å kreve «regimets fall». De protesterer mot korrupsjon, høy arbeidsløshet og dårlige offentlige tjenester.

Portforbud

Den irakiske hæren har innført et seks timer langt portforbud i Bagdad fra midnatt natt til tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Portforbudet vil inntil videre vare fra midnatt til seks på morgenen, heter det i en kunngjøring.

Den omfattende protestbølgen mot Iraks regjering brøt ut 1. oktober. Myndighetene slo hardt ned på demonstrantene, og 150 mennesker ble drept. Etter en pause ble demonstrasjonene fredag gjenopptatt i Bagdad og i en rekke byer sør i Irak.

Skolestreik

Tallet på dødsofre nærmer seg nå 240, og over 8.000 mennesker er såret, de fleste av dem demonstranter, ifølge nyhetsbyrået AFPs oversikt.

Mandag gikk studenter og elever fra en rekke universiteter og videregående skoler til streik i Bagdad og i flere byer i sør. Også professorer sluttet seg til. De trosset dermed trusselen fra statsminister Adel Abdel Mahdi, som varsler «alvorlige straffer» for dem som forstyrrer skolegangen.

«Ingen skole, ingen undervisning før regimet faller!» ropte demonstranter i Diwaniyah i den sørlige delen av landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 60 prosent av Iraks 40 millioner innbyggere er under 25 år. Arbeidsledigheten blant unge er på 25 prosent. Én av fem lever under fattigdomsgrensa, på tross av den enorme oljerikdommen i Irak, som er OPECs nest største råoljeprodusent.

Korrupsjon er omfattende, og en parlamentsgransking konkluderte i år med at over 4.100 milliarder kroner er blitt stjålet fra statskassa siden USAs invasjon i 2003.