Al-Baghdadis vei til rollen som IS-leder

VIDEO: IS-lederen er død

Abu Bakr al-Baghdadi tok i 2010 kontroll over det som senere skulle bli IS. Nå kan en av verdens mest fryktede jihadistledere være død etter et angrep i Syria.

Baghdadi er ifølge flere anonyme kilder trolig drept i et angrep utført av amerikanske spesialstyrker i Idlib-provinsen, nordvest i Syria. Veien til ledervervet i den ytterliggående jihadistgruppa startet trolig i småbyen Samarra, nord for Bagdad, i 1971.

På skolen fikk han for dårlige karakterer til å studere juss, og han hadde for dårlig syn til å bli tatt opp i militæret. Derfor flyttet han til hovedstaden for å studere islam. I forbindelse med USAs invasjon i Irak i 2003 startet al-Baghdadi en egen islamistisk bevegelse, som aldri utførte noen større angrep.

Jihadist-universitetet

Ekstremistgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ekstremistgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mellom 2004 og 2012 satt han fengslet flere ganger, men kun i korte perioder om gangen. Blant annet sonet han i det amerikanske fengselet Camp Bucca, som har blitt omtalt som "jihadistenes universitet», ettersom mange innsatte ble radikalisert.

I 2005 sverget han troskap til Abu Musab al-Zarqawi, lederen for al-Qaidas irakiske gren. Året etter ble al-Zarqawi drept i et amerikansk droneangrep, og etter at også al-Zarqawis etterfølger ble drept, tok Baghdadi over som leder i 2010.

Like etterpå pustet han nytt liv i den ytterliggående jihadistgruppa IS, som i 2013 ekspanderte til Syria og erklærte sin uavhengighet fra al-Qaida. Året etter utropte al-Baghdadi seg selv til kalif, og på det meste hadde gruppen kontroll over totalt sju millioner mennesker i de IS-kontrollerte områdene i Syria og Irak.

Flere dødsbudskap

Baghdadi har i stor grad holdt seg utenfor offentligheten, og det har flere ganger blitt opplyst fra ulike hold at han skulle være drept. Det har også vært flere motstridende meldinger om hvor IS-lederen gikk i skjul da opprørsgruppen ble fordrevet fra områdene den en gang kontrollerte.

Stillbilde fra IS' propagandavideo. IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i bønn i Mosul. Scanpix/AFP PHOTO.
Stillbilde fra IS' propagandavideo. IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, i bønn i Mosul. Scanpix/AFP PHOTO.

Men i april ble det publisert en video der Baghdadi blant annet konstaterte at kampen om al-Baghouz, den siste byen IS kontrollerte i Syria, var over. Den kurdiskdominerte SDF-alliansen utropte seier i mars.

USA har tidligere utlovet dusør en på 25 millioner dollar til den som kunne gi informasjon som ledet til pågripelse av Baghdadi. I tillegg til de omfattende menneskerettsbruddene som er blitt gjort i IS' navn, er Baghdadi selv anklaget for å ha voldtatt flere kvinner og barn, deriblant en yazidisk jente og en amerikansk hjelpearbeider.

Ubekreftet død

Det er foreløpig ikke blitt offisielt bekreftet verken av USA eller hjemlandet Irak at Baghdadi er død, men opplysningene gjengis av flere store amerikanske medier med egne kilder. I tillegg sier iranske og irakiske tjenestemenn at de har fått dødsfallet bekreftet fra syrisk hold.

USAs president Donald Trump har kunngjort at han i ettermiddag vil komme med en «viktig uttalelse», etter at han i natt tvitret at «noe stort har skjedd». Det amerikanske forsvarsdepartementet har ikke kommentert opplysningene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært