NATO-soldater og familier utsettes for russisk telefonsjikane

Nederlandske og danske soldater har blitt utsatt for press og sjikane som følge av deres deltakelse i NATOs operasjoner i Baltikum. Her ses et norsk F-16 over flyplassen i Siauliai i Litauen i 2015. Arkivfoto: Henrik Skolt / NTB scanpix
Nederlandske og danske soldater har blitt utsatt for press og sjikane som følge av deres deltakelse i NATOs operasjoner i Baltikum. Her ses et norsk F-16 over flyplassen i Siauliai i Litauen i 2015. Arkivfoto: Henrik Skolt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Gjennom målrettede oppringinger blir familiene til soldater på NATO-oppdrag i Baltikum trakassert. Oppringingene skal komme fra Russland.

Det danske forsvaret betrakter sjikaneringen av soldater og familiene deres som svært alvorlig, skriver Jyllands-Posten.

Soldatene er del av NATOs tiltak for kollektivt forsvar og avskrekking, Enhanced Forward Presence, i Estland, Latvia, Litauen og Polen.

Koner og kjærester av nederlandske kampflypiloter er blant dem som er blitt oppringt. Innringeren snakker engelsk med russisk aksent og spør om de vet hva partneren deres driver med, og om det ikke hadde vært bedre om partneren reiste hjem.

Oberst Jens Hvid Lønborg i det danske forsvaret sier hendelsene ses på med «stort alvor».

– Saken i Nederland er alvorlig fordi det er familiene som blir rammet, men også fordi vi ikke vet hvem familiene er, sier han til avisen.

Ifølge forsvarskommandoen har familiene til danske soldater i de baltiske landene enn så lenge ikke blitt utsatt for slik sjikane. Det har likevel vært tilfeller av cyberangrep mot danske soldater. Blant annet skal soldatenes private mobiler blitt hacket i forsøket på å hente ut personopplysninger.

Forsvarsminister Trine Bramsen omtaler hendelsene som kyniske og et brudd på alle avtaler som skal beskytte sivile, kvinner og barn. Hun varsler tiltak som kan beskytte danske familier bedre enn i dag.

– Det stiller helt nye krav til forsvaret, og at vi ikke kun har fokus på soldatene, men også på deres familier, sier hun til Jyllands-Posten.

Forsvarsalliansen NATO har styrket sin tilstedeværelse i den østlige delen av alliansen de senere årene, blant annet med soldater i Estland, Latvia, Litauen og Polen. Norge bidrar i 2019 med 13 soldater i Litauen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært