Abiy advarer om økte spenninger i Etiopia

Tilhengere av opposisjonsleder Jawar Mohammed viser sin støtte i Addis Abeba i Etiopia. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix
Tilhengere av opposisjonsleder Jawar Mohammed viser sin støtte i Addis Abeba i Etiopia. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren Abiy Ahmed advarer om mer ustabilitet i Etiopia, og han lover å straffe dem som er ansvarlige for at minst 67 mennesker er drept denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krisen blir bare verre om ikke etiopiere forenes og står samlet, sa Abiy i en uttalelse lørdag. Det er den første uttalelsen fra statsministeren etter at volden brøt ut i det østafrikanske landet

Abiy sier regjeringen vil sørge for at lov og orden blir opprettholdt og at gjerningsmennene blir straffet.

Årets nobelprisvinner bemerket også at det som begynte som protester mot regjeringen hans, raskt hadde blitt til sammenstøt utløst av etniske og religiøse spenninger.

Etniske og religiøse spenninger

– Det har vært et forsøk på å gjøre krisen til en religiøs og etnisk konflikt. I den prosessen har våre kamerater blitt ofre for forferdelige omstendigheter, sa Abiy.

Han la til at hjem, bedrifter og religiøse steder er blitt ødelagt, og at et utall antall etiopiere var blitt fordrevet.

Organisasjonene Amnesty Internasjonal og Flyktninghjelpen er blant organisasjonene som mener årets fredsprisvinner må gjøre mer og prioritere en løsning på de etniske spenningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vold brøt ut i hovedstaden Addis Abeba og i store deler av Etiopias Oromia-region onsdag etter at en høyt profilert aktivist anklaget sikkerhetsstyrker for å ha satt i gang et angrep mot ham. Det er en påstand myndighetene har avvist.

Støttespilleren som ble motstander

Aktivisten Jawar Mohammed sies å stå bak protestene som gjorde at Abiy kom til makten i fjor. Jawar var tidligere en alliert av Abiy, men har nå brutt med statsministeren og blitt en sterk kritiker av ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begge mennene er fra den etniske gruppen Oromo, Etiopias største, og deres feide fremhever splittelsen i folkegruppen. Det kan gjøre det vanskelig for Abiy å holde på makten som statsminister når Etiopia gjennomfører valg i mai 2020.

Abiy var i Sotsji i Russland på et toppmøtet mellom Russland og afrikanske land da Jawar Mohammeds supportere først begynte å mobilisere i Addis Abeba.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med AFP fredag ​​anklaget Jawar Abiy for å oppføre seg som en diktator, og sa at han vurderer å utfordre sin tidligere allierte i neste års valg. Jawar la likevel til at han kan ende opp med å støtte Abiy hvis statsministeren endrer kurs.

Mange døde i sammenstøt

Rundt 67 mennesker har blitt drept i regionen Oromia i Etiopia denne uken. Fem av disse skal være politifolk.

De fleste skal ifølge politisjef Kefyalew Tefera ha dødd i sammenstøt mellom sivile, snarere enn mellom sivile og sikkerhetsstyrker.

Han hevdet også at roen hadde blitt gjenopprettet, men forsvarsdepartementet kunngjorde fredag ​​at det satte ut styrker i sju områder for å gjenopprette orden. Det kom jevnlig rapporter om vold både fredag ​​kveld og lørdag.