Katolske biskoper vil la gifte menn få bli prester i Amazonas

Et forslag om å få la gifte menn bli katolske prester under spesielle omstendigheter blir lagt fram for Pave Frans.
Et forslag om å få la gifte menn bli katolske prester under spesielle omstendigheter blir lagt fram for Pave Frans. Foto: Andrew Medichini / AP/NTB scanpix

En historisk regelendring kan være på vei i den katolske kirken. En samling biskoper har gått inn for å la gifte menn få være prester i spesielle tilfeller.

Det er i dag bare ugifte menn som får være katolske prester, en regel som strekker seg 1.000 år tilbake i tid.

Årsaken til den nye anbefalingen er at det er mangel på katolske prester i mange avsidesliggende områder, som for eksempel Amazonas i Sør-Amerika.

Beslutningen om anbefalingen er tatt under en såkalt synode i Vatikanet lørdag. Møtet har pågått i tre uker, og avsluttes søndag med en messe i Peterskirken.

Konservative krefter i Den katolske kirken har kritisert forslaget sterkt, fordi de frykter at det på sikt kan svekke ordningen med sølibat for prester. En slik avskaffelse ble imidlertid ikke diskutert på møtet.

Biskopene som deltar på synoden fatter ikke bindende beslutninger, men lager en rapport som legges fram for pave Frans. Teksten skal deretter danne grunnlag for en senere beslutning. Det var bare menn som kunne stemme over innholdet i dokumentet.

Paven: Rike lands syn på migrasjon er tegn på moralsk forfall

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært