Opptøyer og uro i Irak – 63 drept på to dager

Demonstranter samler seg i Iraks hovedstad Bagdad lørdag. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Demonstranter samler seg i Iraks hovedstad Bagdad lørdag. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Sammenstøtene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrker i Irak fortsetter lørdag. Minst 63 er drept på to dager, ifølge menneskerettighetskommisjonen i landet.

Etter noen rolige dager tok demonstrasjonene mot myndighetene til igjen i Irak fredag. Mange tusen deltok, og det kom til voldsomme sammenstøt. Demonstrasjonene fortsetter lørdag.

Ali al-Bayati, som er medlem i den irakiske Menneskerettighetskommisjonen, sier at 2.592 personer er såret og 63 er drept i den siste runden med protester.

Den grønne sonen

I Bagdad forsøkte en stor folkemengde å ta seg inn i den sterkt bevoktede grønne sonen, der ambassader og regjeringsbygninger er plassert.

På ei bru som leder inn i sonen, skal demonstrantene ha forsøkt å fjerne vegger som er satt opp for å skjerme mot eksplosjoner. Sikkerhetsstyrkene svarte med å skyte tåregassbeholdere mot dem. Tre personer ble drept da de ble truffet direkte, opplyser sikkerhetskilder og helsevesenet i byen.

I Nasiriyah i sør ble tre demonstranter skutt og drept av sikkerhetsvakter da de angrep kontorene til en tjenestemann i provinsen, opplyser helsevesenet der. Byen i det sjiadominerte Sør-Irak har vært åsted for mye uro de siste ukene, og fredag var det innført portforbud der.

Les også: Irakisk politi skyter med tåregass mot demonstranter

Ildspåsettelser og drap

Fredag ble flere titall regjeringsbygninger og lokaler tilhørende den mektige paramilitære gruppa Hashed al-Shaabi satt i brann i landsdelen.

I Missan-provinsen ble hovedkvarteret til Asaib Ahl Al-Haq, en av fraksjonene i gruppa, satt i brann og en fremtredende leder drept. I sosiale medier ble det lagt ut video av det som skal være Wissam al-Alyawi, som lå i en ambulanse mens en gruppe menn forsøkte å bryte seg inn i kjøretøyet.

Alyawi ble gravlagt lørdag, og en av Asaib Ahl Al-Haqs ledere lovet å hevne drapet.

Les også: Norske styrker fortsetter i Irak

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært