Tyrkia avviser tysk Syria-forslag

Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu (til høyre) holdt pressekonferanse med Tysklands utenriksminister Heiko Maas i Ankara lørdag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu (til høyre) holdt pressekonferanse med Tysklands utenriksminister Heiko Maas i Ankara lørdag. Foto: Burhan Ozbilici / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et tysk forslag om å danne en sikkerhetssone under internasjonal kontroll i Syria, avvises av Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget ble fremmet av Tysklands forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer, og ble diskutert på NATOs forsvarsministermøte i uka som gikk.

Kramp-Karrenbauer mener Europa passivt har vært vitne til at Tyrkia har rykket inn i nabolandet Syria og mener at de øvrige NATO-landene nå må komme på banen.

– Vi mener dette forslaget ikke er særlig realistisk, sa Cavusoglu under en pressekonferanse med Tysklands utenriksminister Heiko Maas i Ankara lørdag.

– Dette angår ikke Tyrkia alene. Det syriske regimet, Russland og andre aktører er også i dette området, sa den tyrkiske utenriksministeren.

Heller ikke Maas så ut til å ha særlig håp om å etablere en internasjonalt kontrollert sone.

HRW og Amnesty: Syriske flyktninger tvinges tilbake

– Alle sier at dette ikke er noe realistisk forslag. Syrias befolkning har ikke tid til teoretiske debatter, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkia startet sin offensiv nordøst i Syria tidligere i måneden, og har i hovedsak rettet angrepene mot syrisk-kurdisk milits, som landet anser som «terrorister». De kurdiske gruppene har vært sentrale i kampen mot ekstremistgruppa IS i området, og har fram til nå vært USAs fremste allierte i Syria.

Les også: USA sender flere soldater for å beskytte oljeproduksjonen i Syria