Nye protester i Bagdad etter at over 40 mistet livet i gatekamper dagen før

Irakiske demonstranter stanses av irakiske sikkerhetsstyrker på ei bru i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix
Irakiske demonstranter stanses av irakiske sikkerhetsstyrker på ei bru i Bagdad. Foto: Hadi Mizban / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av irakere ble igjen møtt av opprørspoliti da de lørdag samlet seg i sentrum av Bagdad, dagen etter at minst 42 personer mistet livet i gatekamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstrantene hadde med seg irakiske flagg og kalte statsminister Adel Abdul Mahdi for en «orm», melder nyhetsbyrået Reuters.

For å hindre demonstrantene i å ta seg fram til byens regjeringskvartal, avfyrte sikkerhetsstyrker tåregass. De har også forsøkt å takle uroen med strenge portforbud og veisperringer.

Lørdag skulle den irakiske nasjonalforsamlingen ha diskutert den svært spente situasjonen som har oppstått etter at titusener av irakere spontant begynte å demonstrere for snart tre uker siden. Men møtet ble avlyst fordi forsamlingen ikke var beslutningsdyktig.

Nesten 200 mennesker har mistet livet og tusenvis er skadd siden protestene brøt ut 1. oktober. De foregår både i Bagdad og i byer sør for hovedstaden.

Flere ganger har demonstranter stormet offentlige bygninger, men dette har foreløpig ikke skjedd i Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestene er rettet mot Iraks politikere, som anklages for å være korrupte og styrt av egeninteresse i det oljerike landet.

Mange irakere lever i fattigdom etter år med konflikt og krig, og arbeidsledigheten er på rundt 25 prosent. Om lag 60 prosent av landets 40 millioner innbyggere er under 25 år.

– Det er nok! Tyveri, plyndring, gjenger, mafiagrupper, den dype stat, hva som helst. Kom dere ut! La oss se en stat som fungerer, sier en av demonstrantene til nyhetsbyrået AFP.