Opprørspoliti i Beirut fjerner demonstranter og veisperringer

Libanesiske styrker har slept vekk demonstranter og fjernet sperringer som er satt opp for å stanse biltrafikken i sentrum av Beirut.

Demonstrantene har satt opp flere veisperringer både i sentrum av Beirut og ved flere hovedveier.

Da opprørspoliti lørdag rykket inn for å fjerne veisperringer på ringveien som knytter den østlige og vestlige delen av byen sammen, hadde mange demonstranter satt seg eller lagt seg ned på asfalten.

Etter å ha halt og dyttet bort demonstrantene, greide politiet å få veien åpnet.

På kystveien som går nordover fra Beirut, forsøkte militæret å fjerne en veisperring med en bulldoser, men styrkene trakk seg etter hvert unna fordi de ble møtt av en stor gruppe demonstranter.

Brede protester

Protestene i Libanon er rettet mot den gamle politiske eliten, korrupsjon og økonomiske kutt som har gjort livene til vanlige libanesere vanskeligere.

De ble utløst av et forslag om å innføre gebyr på meldingstjenester som WhatsApp, men nå er de mest rettet mot den høye arbeidsledigheten, lave lønninger og kutt i sosiale ytelser, samt økte skatter.

Reformene som regjeringen har gått inn for, ligner på mange måter de som Hellas måtte gjennom etter at landet tok opp kriselån på grunn av store budsjettunderskudd.

Libanesere fra alle landets folkegrupper og religiøse retninger har samlet seg bak det som regnes som den største protestbølgen i landet på 15 år. Mange mener at alle de gamle politikerne må fjernes for å gi plass til nye.

Hizbollah-kritikk

Lederen for den mektige sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen, Hassan Nasrallah, ba fredag sine tilhengere om å slutte å demonstrere etter at de støtte sammen med regjeringsmotstandere som kritiserte ham.

Han har også fremstilt protestene som styrt av utenlandske makter som ønsker å ramme Hizbollah, som er tett alliert med Iran.

– Dette er et opprør ledet av mennesker som har lidd de siste 30 årene, og som ikke lenger kan tolerere løgnene, tyveriene og falskheten deres, sier en av aktivistene, Rima (29), som fungerer som vakt ved en av veisperringene.

Protestene har nå vart i halvannen uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært