20 vietnamesere fryktes å være blant ofrene i konteiner i England

Politiinspektør Pippa Mills holder pressekonferanse utenfor Grays politistasjon i Essex fredag kveld. Foto: Jason Roberts / PA via AP / NTB scanpix
Politiinspektør Pippa Mills holder pressekonferanse utenfor Grays politistasjon i Essex fredag kveld. Foto: Jason Roberts / PA via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Opptil 20 vietnamesere kan være blant de 39 som ble funnet døde i en lastebilkonteiner i England denne uken, ifølge slektninger og samfunnsledere.

Flere vietnamesiske familier har ikke hørt fra sine kjære på flere dager, samtidig som de visste at de forsøkte å ta seg til Storbritannia.

Den britisk-baserte organisasjonen VietHome opplyser at de har mottatt bilder av nesten 20 personer som er meldt savnet i Vietnam, og som er fra 15–45 år.

Britisk politi antok først at alle ofrene var kinesiske statsborgere, men har samtidig tatt høyde for at bildet kan endre seg.

Flere av vietnameserne som er savnet, kan ha reist med falske kinesiske pass, ifølge slektningene.

– Stor sorg

En katolsk prest i Nghe An-provinsen i Vietnam sier at de fleste ofrene trolig er vietnamesiske, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Hele distriktet er i sorg. Jeg samler fortsatt inn kontaktinformasjon fra familiene til alle ofrene, og jeg vil holde en seremoni for å be for dem i kveld, sier Anthony Dang Huu Nam.

– Dette er en katastrofe for lokalsamfunnet vårt, legger han til.

Fire personer er pågrepet i Storbritannia etter at de 39 ble funnet døde i konteineren onsdag. To av dem, en kvinne og en mann, har imidlertid avvist all innblanding, ifølge The Times.

– Det har ingenting å gjøre med oss, sier kvinnen og insisterer på at de solgte lastebilen til et irsk selskap for over et år siden.

Bakgrunn: 39 personer funnet døde i lastebil i Essex

Mistet kontakt med sønnen

Familien til Nguyen Dinh Luong (20) har frigitt dette bildet av ham. Familien frykter han er blant de 39 menneskene som omkom i en lastebili Storbritannia tidligere denne uken. Foto: Nguyen Dinh Luong / AP/NTB scanpix
Familien til Nguyen Dinh Luong (20) har frigitt dette bildet av ham. Familien frykter han er blant de 39 menneskene som omkom i en lastebili Storbritannia tidligere denne uken. Foto: Nguyen Dinh Luong / AP/NTB scanpix

Ifølge BBC er det så langt seks vietnamesiske familier som har uttrykt frykt for at deres slektninger kan være blant de 39 personene som ble funnet døde i en konteiner på et industriområde i Essex onsdag.

Blant dem er faren til 20 år gamle Nguyen Dình Luong. Han sier til nyhetsbyrået AP at han ikke har greid å få tak i sønnen siden forrige uke. Sønnen skal da ha fortalt faren at han sluttet seg til en gruppe i Paris som forsøkte å ta seg til Storbritannia.

Faren, Nguyen Dinh Luong, forteller også at sønnen fortalte at reisen til Storbritannia ville koste 11.000 pund, nærmere 130.000 kroner.

For flere dager siden mottok han imidlertid en telefon fra en vietnamesisk mann som sa at noe uventet hadde skjedd, og som ba om forståelse.

– Jeg falt i bakken da jeg hørte det. Det så ut til at han hadde vært i den ulykkesrammede lastebilen, der alle døde, sier han.

Les også: Flere pågrepet etter funn av 39 døde i lastebil

Hjerteskjærende sms

Også familien til den 26 år gamle kvinnen Pham Thi Tra My frykter at de har mistet henne i tragedien. Tirsdag sendte hun en tekstmelding til moren der det sto at hun ikke fikk puste og var i ferd med å dø, og at turen til utlandet gikk galt.

Broren hennes forteller også at han få timer senere fikk en ny melding der hun ber ham om å arbeide hardt for å betale ned morens gjeld.

Familien bor i et enkelt hjem med blikktak sentralt i Vietnam. De har kontaktet vietnamesiske myndigheter for å få hjelp til å finne 26-åringen.

Det var 31 menn og åtte kvinner i konteineren.

Den vietnamesiske ambassaden i London opplyser at den har vært i kontakt med britisk politi siden torsdag, og at den er blitt kontaktet av flere vietnamesiske familier som har bedt om hjelp til å finne sine slektninger.

Fredag ble ytterligere tre personer pågrepet i forbindelse med saken, den ene er en 48 år gammel mann fra Nord-Irland, de to andre er en mann og kvinne, begge 38 år, fra Warrington nordvest i England.

Tidligere har britisk politi pågrepet en 25 år gammel lastebilsjåfør fra Nord-Irland. Han er fortsatt varetektsfengslet, siktet for drap.

Sky News: Lastebilen var del av en kolonne på tre

Lastebilen der 39 personer ble funnet døde i Storbritannia, var del av en kolonne på tre biler lastet med migranter, sier familiene til antatte ofre.

Det er Sky News som bringer opplysningen lørdag. Kanalens kilder sier at mer enn 100 migranter ble forsøkt smuglet inn i landet i de tre lastebilene. To av de tre bilene skal ha klart å gjennomføre reisen, mens den tredje, der ofrene ble funnet, skal ha støtt på problemer og blitt forsinket.

Så langt er ikke dette bekreftet fra annet hold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært