Kina ber om innsats mot menneskesmugling

Funnet av 39 døde kinesere i en lastebilkonteiner har ført til krav om en mer human innvandringspolitikk i Storbritannia. Torsdag kveld var det demonstrasjon utenfor innenriksdepartementet i London.
Funnet av 39 døde kinesere i en lastebilkonteiner har ført til krav om en mer human innvandringspolitikk i Storbritannia. Torsdag kveld var det demonstrasjon utenfor innenriksdepartementet i London. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas utenriksdepartement ber om felles innsats mot menneskesmugling etter at 39 kinesere ble funnet døde i en kjølekonteiner i Sør-England.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk politi har opplyst at de døde, 31 menn og åtte kvinner, var kinesiske statsborgere. Det kan ikke kinesiske myndigheter bekrefte, opplyste talsmann Hua Chunying i kinesisk UD fredag.

Men Kina samarbeider med britiske myndigheter om å identifisere ofrene, fortalte han. Samtidig oppfordret han til en felles innsats mot menneskesmugling.

– Ta ansvar

Statlige kinesiske medier går lenger og kritiserer Storbritannia og Europa for ikke å gjøre mer for å hindre slike tragedier.

– Storbritannia må ta ansvar, het det i lederen til den engelskspråklige avisen Global Times, gjengitt av britiske The Guardian.

Her hevdes det at europeiske land ville gjort langt mer om det var deres egne borgere som ble rammet. I 2000 ble 59 kinesere funnet døde i en lastebil ved Dover i Sør-England. Og i 2015 ble 71 døde personer funnet i en lastebil i Østerrike. Ofrene var fra de krigsherjede landene Syria, Irak og Afghanistan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At det nå nok en gang er funnet en konteiner full av døde kinesere, har vakt oppsikt i Kina. Saken dominerer i sosiale medier, ifølge The Guardian.

Identifiserer

De 39 ble funnet døde natt til onsdag. De befant seg i en kjølekonteiner som akkurat var kommet til England fra Belgia.

Elleve av de døde ble torsdag kveld fraktet til sykehus, hvor de skal obduseres. Politiet har gjort det klart at det vil ta lang tid å identifisere ofrene og har understreket at de er svært opptatt av å håndtere de døde på en verdig måte.

En 25 år gammel nordirsk lastebilsjåfør er mistenkt i saken. Britisk politi undersøker om organiserte kriminelle har vært involvert.

Saken etterforskes i Storbritannia, Belgia og Irland.