Kurdiske styrker har begynt tilbaketrekking

VIDEO: Kort fortalt: Derfor åpner de for tyrkisk invasjon av Syria
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdiske styrker nordøst i Syria forlot torsdag flere stillinger langs grensen til Tyrkia, i tråd med den russisk-tyrkiske avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bekrefter Russlands viseutenriksminister torsdag. Samtidig har russiske styrker begynt å patruljere deler av grensen mot Tyrkia.

Avtalen innebærer at områdene som tidligere fungerte som en selvstyrt syrisk-kurdisk region, fra nå av skal kontrolleres av Syria, Tyrkia og Russland. Avtalen ble inngått mellom Russlands president Vladimir Putin og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et seks timer langt møte i Sotsji tirsdag.

De russiske soldatene fyller nå tomrommet som ble skapt da amerikanske styrker trakk seg ut. USAs tilbaketrekking har i realiteten ført til at den tredelen av Syria som den kurdiskdominerte SDF-militsen tok kontroll over under kampen mot IS, nå er i hendene på regimet til Syrias president Bashar al-Assad.

Frist til tirsdag

Avtalen gir syrisk-kurdisk milits en frist til tirsdag. Innen da må de ha trukket seg ut av en drøyt 30 kilometer bred sone langs den syrisk-tyrkiske grensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melder torsdag at Syriske demokratiske styrker (SDF) – som er dominert av den kurdiske YPG-militsen – har trukket seg ut av enkelte områder i den østlige enden av grensen.

Men krigere fra den kurdiske YPG-militsen har fortsatt mange stillinger langs den 440 kilometer lange grensen mot Tyrkia, ifølge SOHR.

Kamper og bombe

Gruppen melder også om kamper mellom SDF, som ble opprettet for å bekjempe IS, og tyrkisk-støttede tidligere syriske opprørere ved byen Tal Tamr.

I tillegg er det meldt at fire personer er såret av en bombe i byen, som nå kontrolleres av tyrkisk-støttet milits.

Med den russisk-tyrkiske avtalen mister kurdisk milits kontroll over en rekke byer og landsbyer med kurdisk befolkningsflertall. Fra før har Tyrkia tatt kontroll over Afrin lenger vest. Mange av byens kurdiske innbyggerne flyktet fra byen da tyrkisk-støttede syriske opprørere rykket inn i 2018. I stedet har syrere fra andre deler av landet flyttet inn.

Se video: Dette er saken - Kurdere i Syria føler seg sveket av USA