Dansk kvinne for retten i storstilt svindelsak

Artikkelen fortsetter under annonsen

En dansk kvinne erkjenner i retten å ha underslått penger da hun jobbet i sosialetaten. Men rettssaken måtte avbrytes fordi kvinnen fikk et illebefinnende. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 65 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha underslått 117 millioner danske kroner fra den danske Socialstyrelsen, som er et direktorat under sosialdepartementet.

Da hun møtte i retten torsdag, innrømmet hun underslag, men ikke beløpet som påtalemyndigheten anklager henne for. Rettsdagen tok imidlertid en dramatisk vending da den tiltalte fikk et illebefinnende i lunsjpausen, og ambulanse ble tilkalt.

Kvinnens forsvarer, advokat Nima Nabipour, opplyste etterpå at den tiltalte kvinnen har hatt hjerteproblemer mens hun har sittet i varetekt.

Dommeren besluttet imidlertid at rettsmøtet kunne fortsette uten den tiltalte til stede.

Betrodd ansatt

Svindelen ble oppdaget i oktober 2018. Kvinnen hadde vært ansatt ved Socialstyrelsen i over 40 år og hadde angivelig tatt penger som skulle betales ut som bidrag. Som en betrodd ansatt, kunne hun endre kontonummer i det administrative systemet for sosialbidrag og føre over penger til seg selv. Pengene skal hun ha investert i eiendom og hus i Sør-Afrika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 44 dager på flukt, ble hun pågrepet i Sør-Afrika, og siden har hun vært varetektsfengslet.

– Husker ikke

Torsdag begynte rettssaken i Københavns Byret. Der ble det klart at kvinnen innrømmer å ha overført offentlige midler til seg selv. Det er imidlertid ikke snakk om en ren tilståelse, og det er fremdeles uenighet knyttet til hvor og når overføringene har skjedd og hvor store beløpene har vært.

– Den tiltalte husker ikke alle de spesifikke beløpene og tidspunktene, sier kvinnens forsvarer Nima Nabipour.

Kvinnen innrømmer også å ha forfalsket en signatur fra en regnskapsfører i forbindelse med jobben i Socialstyrelsen. Det er første gang offentligheten får høre hvordan tiltalte stiller seg til skyldspørsmålet.