Russisk kommisjon foreslår at Putin benåder Frode Berg

Frode Berg og hans forsvarer, advokat Ilja Novikov, ved byretten i Moskva da berg ble dømt til 14 års fengsel.
Frode Berg og hans forsvarer, advokat Ilja Novikov, ved byretten i Moskva da berg ble dømt til 14 års fengsel. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk kommisjon som håndterer benådninger, anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg. Bergs norske advokat tror det skjer rundt 7. november.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette bekrefter ytterligere at det foreligger en avtale, slik vi har hørt om den siste uka, sier Bergs norske advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Uttalelsen kommer etter at menneskerettskommissær Tatjana Potjaeva i Moskva torsdag formiddag opplyste til Interfax at de har foreslått å benåde Frode Berg. Hun er medlem i kommisjonen.

– Nå har de gått ut offentlig på både litauisk og russisk side og bekreftet deler av den historien vi har trodd på i det siste. Det gjør oss enda sikrere på at dette virkelig er sant, sier Risnes.

Trekantavtale med Litauen

Litauiske medier meldte forrige uke at Russland og Litauen er enige om å utveksle to russere mot to litauere og en ikke navngitt nordmann som er dømt i Russland. Berg er den eneste nordmannen som soner en spiondom i Russland.

Det litauiske parlamentet skal 7. november behandle et lovforslag som gjør det enklere å utlevere russere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi jobber ut fra forutsetningen om at utleveringen av Berg vil skje kort tid etter dette, sier Risnes.

Frode Berg ble i april dømt til 14 års fengsel for spionasje. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.

Fakta om Frode Berg-saken:

* Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg ble 5. desember 2017 pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva.

* Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSB-fengselet Lefortovo.

* Nordmannen nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.

* Berg ble 16. april i år funnet skyldig i spionasje og dømt til 14 års fengsel i byretten i Moskva.

* Dommen ble ikke anket og ble rettskraftig 29. april.

* 16. oktober ble det kjent at en utveksling med en spiondømt russer i Litauen kan være på trappene.

* Torsdag meldte det russiske nyhetsbyrået Interfax at en russisk kommisjon anbefaler at president Vladimir Putin benåder Frode Berg,

Teller ned dager

Hovedpersonen selv har ennå ikke fått høre om den siste utviklingen, og Bergs russiske advokat Ilja Novikov skal så raskt som mulig besøke Berg i fengselet for å bringe ham dagens nytt.

Berg er kjent med opplysningene om avtalen med Litauen og teller nå ned dager til løslatelsen, ifølge Risnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han håpet jo at dette skulle skje kort tid etter rettssaken i april, men nå har det trukket ut. Vi håper vi nå er inne i siste fase, sier Risnes.

– De er jo en rettsstat

Han understreker at opplysningene om avtalen som omfatter Frode Berg, ikke er bekreftet fra offisielt hold i verken Russland eller Litauen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det vanlige er at man ikke bekrefter slike avtaler før de er gjennomført. Det er overveiende sannsynlig at det foreligger en slik trekantavtale, sier han.

Også Bergs støttegruppe er glade for nyheten.

– Det er kjempebra hvis det kommer en benåding fra russisk side. De er jo en rettsstat, og dette må på plass før Frode kan komme hjem, sier Øystein Hansen i støttegruppa for Frode Berg til NTB.

Bekreftet søknad

Tidligere i oktober bekreftet både Risnes og Novikov at Berg formelt har søkt om å bli benådet av russiske myndigheter.

Hansen i støttegruppa mener det ikke er tilfeldig at nyheten kommer dagen før Russlands utenriksminister Sergej Lavrov besøker Kirkenes i forbindelse med 75-årsmarkeringen for frigjøringen fra tysk okkupasjon.

– Med utviklingen som har vært den siste tiden, tror jeg det er sannsynlig at Frode Berg feirer jul hjemme i Kirkenes, sier Hansen.

Berg nektet straffskyld etter spionasjetiltalen, men erkjente kontakt med norsk etterretning før reisen.