Trudeau utelukker koalisjonsregjering etter knepen valgseier

Statsminister Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire Trudeau på valgvaken til Det liberale partiet etter at valgseieren ble kjent mandag. Foto: Ryan Remiorz /The Canadian Press via AP / NTB scanpix
Statsminister Justin Trudeau og kona Sophie Gregoire Trudeau på valgvaken til Det liberale partiet etter at valgseieren ble kjent mandag. Foto: Ryan Remiorz /The Canadian Press via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau strekker ut en hånd til alle partier i landet, men utelukker et regjeringssamarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trudeau sa onsdag at Det liberale partiet vil rådføre seg med ledere for Canadas andre partier om deres prioriteringer og om hvordan de kan samarbeide.

– Det kommer til å være ulike samtaler, men jeg kan fortelle deg at planen vår er ikke å danne noen form for formell eller uformell koalisjon, sa han.

Etter valget mandag mistet Det liberale partiet flertallet i Canadas nasjonalforsamling, men statsminister Trudeau får styre videre i en mindretallsregjering. Det offisielle resultatet gir Det liberale partiet 157 av 338 seter i Underhuset, ned fra 177 i forrige periode.

Den nye regjeringen blir innsatt 20. november, og i likhet med hans første regjering fra 2015, vil også denne bestå av like mange kvinner og menn.

For fire år siden ble Trudeau sett på som et frisk pust i den canadiske politikken. Men mye har endret seg siden han vasset ut i folkemengden for å ta selfies med unge fang. Trudeau har blant annet hisset på seg klimaaktivister og urbefolkning ved å gi grønt lys til bygging av en omstridt oljerørledning mellom Canadas øst- og vestkyst.

Han anklages også for å ha stanset korrupsjonsetterforskningen av et entreprenørselskap med virksomhet i Libya, og han utløste tidligere i år en hissig rasismedebatt da det dukket opp gamle bilder av ham, poserende med brunmalt ansikt og Aladdin-drakt.