39 personer funnet døde i lastebil i Essex

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjonene er sterke etter nyheten om at 39 mennesker er funnet døde i en lastebil sørøst i England. Sjåføren er siktet for drap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være 38 voksne og én tenåring som er funnet døde i lastebilens lasterom, inne på et industriområde i byen Grays øst for London.

Politiet vet foreløpig ikke hvem de døde er og sier det kan ta lang tid å identifisere dem. Omstendighetene rundt tragedien er ukjent, men en av politiets teorier er at det kan dreie seg om menneskesmugling.

Det var ambulansepersonell som fant de døde og tilkalte politiet natt til onsdag, men først på formiddagen ble saken kjent i mediene. Den 25 år gamle lastebilsjåføren fra Nord-Irland er pågrepet og siktet for drap.

Lastevognen, eller konteineren, kom til havnen i Purfleet i England med en ferje fra Zeebrugge i Belgia rett før midnatt tirsdag kveld. Men politiet tror at selve trekkvognen kan ha kommet fra Irland eller Nord-Irland.

Trekkvognen er registrert i Bulgaria, på et selskap som eies av en irsk kvinne, opplyser bulgarske myndigheter. De legger til at trekkvognen ikke har vært i Bulgaria siden 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reagerer med forferdelse

Forferdelse og sjokk preger reaksjonene på nyheten.

– Dette er en tragedie vi ikke kan forestille oss og dypt hjerteskjærende, sa statsminister Boris Johnson da han møtte til spørretime i Parlamentet onsdag, ifølge BBC.

De folkevalgte, som ellers bruker all sin energi på brexit, tok seg tid til å kommentere saken da de møttes i Underhuset onsdag.

– Forakt for menneskeliv

Flere av dem ga uttrykk for sin forferdelse over dødsfallene, ikke minst representanten for valgkretsen Thurrock der bilen ble funnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å låse 39 mennesker inne i en metallkonteiner viser en forakt for menneskeliv som er ondskapsfull, sa Jackie Doyle-Price.

Johnson understreket hvor viktig det er å finne dem som står bak.

– Alle som handler med menneskeliv, bør forfølges og stilles for retten, sa statsministeren.

Politiet i Essex får bistand av den nasjonale politienheten National Crime Agency, som etterforsker alvorlig organisert kriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det bulgarske utenriksdepartement bekrefter at lastebilen er registrert i Bulgaria på et selskap som eies av en irsk kvinne.

Gjennom Irland?

Irske myndigheter undersøker om lastebilen har kommet til Storbritannia via Irland, opplyste Irlands statsminister Leo Varadkar onsdag.

Politiet mener lastebilen kom til Storbritannia via havna Holyhead i Wales lørdag. Havna ligger ved Irskesjøen. Det ville være en uvanlig rute for en lastebil som skal fra Bulgaria til Storbritannia. Men flere påpeker at menneskesmuglere kan se det som en tryggere rute, siden det ikke er grensekontroller her.

På motsatt side har kontrollene i Calais i Frankrike og britiske Dover ved Den engelske kanal blitt stadig strengere, påpeker blant andre Seamus Leheny i det nordirske transportforbundet FTA.

En alternativ rute går fra Cherbourg eller Roscoff i Frankrike til den irske havna i Rosslare. Deretter kan lastebilen ha kjørt til Dublin før en ny ferje kan ha tatt den til Holyhead, ifølge Leheny.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stena Line Ports, som opererer havna i Holyhead, sier de vil bistå politiet med etterforskningen.

Den britiske avdelingen av Amnesty International kaller saken hjerteskjærende, skriver Echo.

– Folk som er tvunget til å velge farlige og noen ganger dødelige ruter til Storbritannia, gjør det fordi den nåværende innvandringspolitikken nekter dem trygge og lovlige alternativer, sier Steve Valdez-Raymonds, som er Amnestys ansvarlige for flyktningers og innvandreres rettigheter.

Aktuelt: 31 migranter er reddet fra Den engelske kanal

Dover-tragedien

Tragedien vekker minner om en sak som rystet britene i juni 2000. Den gang ble 58 kinesiske immigranter funnet døde i en lastebil ved Dover. En nederlandsk lastebilsjåfør ble året etter dømt til 14 års fengsel for drap.

Ofrene ble kvalt etter at sjåføren stengte den eneste lufteluka for å unngå at menneskesmuglingen skulle bli avdekket på ferja mellom Zeebrugge og Dover. To personer overlevde så vidt og vitnet i rettssaken mot sjåføren og den kinesiske tolken Ying Guo, som fikk seks års fengsel for menneskesmugling.

I 2015 ble 71 døde personer funnet i en forlatt lastebil i Australia. Politiet mistenkte menneskesmuglere fra Bulgaria og Ungarn for å stå bak.

Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU