Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik

Tilhengere av presidentkandidat Carlos Mesa brenner valgkampmateriell og plakater i hovedstaden La Paz i Bolivia. Foto: Juan Karita /AP / NTB scanpix
Tilhengere av presidentkandidat Carlos Mesa brenner valgkampmateriell og plakater i hovedstaden La Paz i Bolivia. Foto: Juan Karita /AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til en landsomfattende generalstreik etter påstander om valgfusk. De voldelige protestene fortsetter for andre dag på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representanter for sivilsamfunnsorganisasjoner fra Bolivias seks regioner støttet opp om å forlenge en streik som opprinnelig skulle gjennomføres tirsdag i landets største by Santa Cruz.

Organisasjonene sa at en generalstreik vil fortsette til demokratiet og borgernes vilje blir respektert.

En paraplyorganisasjon av fagforeninger og bondeorganisasjoner som støtter den sittende presidenten Evo Morales, ba medlemmene sine om å forsvare de offisielle resultatene.

– Vi vil gå ut i gatene og veiene for å forsvare demokratiet og stemmene fra bolivianere, sa lederen for den største fagforeningen, Juan Carlos Guarachi, etter et møte med Morales.

Evo Morales gikk seirende ut av første runde av presidentvalget i Bolivia, til anklager om fusk og uregelmessigheter fra opposisjonen og observatører.

Hovedutfordreren Carlos Mesa ser ut til å ha fått drøyt 37 prosent av stemmene, og de to kandidatene må dermed møtes til omkamp 15. desember. Mesa anerkjenner imidlertid ikke resultatet og anklaget Morales og sosialistpartiet MAS for valgfusk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kort tid etter ble det opptøyer og sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morales i hovedstaden La Paz, og i byen Sucre ble valgkommisjonens hovedkvarter påtent.

For andre natt på rad støtte politiet og tilhengere av Mesa sammen i La Paz. Flere hundre demonstranter kastet steiner mot politiet utenfor valgmyndighetens hovedkvarter. Politiet svarte med tåregass.