Anklager om fusk etter valget i Bolivia

Tilhengere av opposisjonsleder og presidentkandidat Carlos Mesa protesterer i Bolivias hovedstad La Paz mot det de mener er juks med valgresultatet. Foto: Juan Karita / AP / NTB scanpix
Tilhengere av opposisjonsleder og presidentkandidat Carlos Mesa protesterer i Bolivias hovedstad La Paz mot det de mener er juks med valgresultatet. Foto: Juan Karita / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Evo Morales gikk seirende ut av første runde av presidentvalget i Bolivia, til anklager om fusk og uregelmessigheter fra opposisjonen og observatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgobservatørene fra Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) gir uttrykk for «dyp bekymring og overraskelse» over det foreløpige valgresultatet, som gir president Evo Morales 45,3 prosent av stemmene.

Hovedutfordreren Carlos Mesa ser ut til å ha fått drøyt 37 prosent av stemmene, og de to må dermed møtes til omkamp 15. desember.

Mesa anerkjenner imidlertid ikke resultatet og anklager Morales og sosialistpartiet MAS for valgfusk.

– De kan ikke ta demokratiet fra oss på denne måten, sa Mesa til en gruppe tilhengere i Santa Cruz mandag kveld.

Opptøyer

Kort tid etter kom det til opptøyer og sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Morales i hovedstaden La Paz, og i byen Sucre ble valgkommisjonens hovedkvarter påtent.

Carlos Mesa var visepresident fra 2002 til 2003 og overtok da som president etter Gonzalo Sánchez de Lozada som gikk av etter opptøyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To år senere måtte Mesa selv gå av etter omfattende protester ledet av Morales, som da ledet kokadyrkernes fagforbund.

Den tidligere journalisten og historikeren Mesa, som stiller til valg som kandidat for det lille sentrum-venstrepartiet FRI, har siden vært en krass kritiker av Morales, som han anklager for å være autoritær.

Castro og Chávez

Morales, som har Cubas Fidel Castro og Venezuelas Hugo Chávez som sine politiske forbilder, overtok som president i Bolivia i 2006 og har styrt landet siden.

Under Morales og sosialistpartiet er landets olje- og gassfelt nasjonalisert og det er også gjennomført omfattende jordreformer. De siste årene har imidlertid presidentens popularitet dalt, blant annet som følge av anklager om korrupsjon.

Bolivias grunnlov slår opprinnelig fast at presidenten bare kan sitte i to perioder, og Morales fikk ikke tilslutning til å oppheve denne begrensningen da det i 2016 ble holdt folkeavstemning.

Regjeringen avviste imidlertid resultatet av folkeavstemningen og lot landets grunnlovsdomstol avgjøre saken, noe den gjorde i Morales' favør.