Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering

Canadas statsminister Justin Trudeau avgir sin stemme sammen med kona Sophie Gregoire-Trudeau og barna i Montréal i valget mandag 21. oktober. Foto: Sean Kilpatrick /T he Canadian Press via AP / NTB scanpix
Canadas statsminister Justin Trudeau avgir sin stemme sammen med kona Sophie Gregoire-Trudeau og barna i Montréal i valget mandag 21. oktober. Foto: Sean Kilpatrick /T he Canadian Press via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Justin Trudeau og det liberale partiet tar en tidlig ledelse i valget i Canada og kan få nok stemmer til å holde på makten, viser prognoser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau har fram til valget ledet en flertallsregjering, men det er usikkert om han får fortsette med det. Han vil i stedet kunne danne en mindretallsregjering, viser de første prognosene fra den canadiske kanalen CBC.

Den største rivalen til Trudeau er det konservatives leder Andrew Scheer.

Tok en tidlig ledelse

Trudeau tok en tidlig ledelse etter at stemmelokalene stengte i de fire provinsene i Atlantic Canada mandag kveld, også kalt Atlanterhavets provinser.

Trudeau og det liberale partiet risikerer å miste regjeringsmakten i Canada, der de konservative står klare til å overta.

De første resultatene sender det liberale partiet i føringen i 25 av regionens 32 valgkretser. Det konservative partiet leder i fem valgdistrikt, mens Det nye demokratpartiet i ett og De Grønne i ett.

Det liberale partiet forventet ikke å gjenta brakvalget de gjorde i atlanterhavsprovinsene i 2015, men partiet har ikke råd til å tape menge stemmer hvis de skal beholde makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødt løp og dalende popularitet

Meningsmålingene foran mandagens valg har vist tilnærmet dødt løp mellom Canadas to største partier, og mandagens valg var ventet å bli en grøsser.

Statsminister Justin Trudeaus popularitet har vært dalende de siste årene, og mye av magien som den 47 år gamle statsministeren tidligere omga seg med, er borte.

Kritikerne mener at han langt fra har oppfylt valgløftene fra 2015, og skandalene har den siste tiden vært flere av.