Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført

En demonstrant kaster en beholder med tåregass tilbake mot politiet under nye sammenstøt i Santiago i Chile. Foto: Miguel Arenas / AP / NTB scanpix
En demonstrant kaster en beholder med tåregass tilbake mot politiet under nye sammenstøt i Santiago i Chile. Foto: Miguel Arenas / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Chile innfører nytt portforbud for tredje kveld på rad. Samtidig fortsetter de voldelige sammenstøtene i landet. Elleve personer har mistet livet siden lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets president Sebastián Piñera har erklært unntakstilstand i ti av landets 16 regioner og har sagt at «landet er i krig».

Chile har vært preget av store demonstrasjoner de siste dagene og enkelte steder voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter. Demonstrantene protesterte innledningsvis mot en økning i prisen på metrobilletter, men frustrasjonen har senere blitt rettet mot Piñera og hæren.

Sjef for hæren, Javier Iturriaga, kunngjorde mandag at blir innført et nytt portforbud i hovedstaden Santiago. Portforbudet vil vare fra klokken 20 mandag kveld til klokken 6 tirsdag morgen.

Iturriaga insisterer på at portforbudet er nødvendig, til tross for at tusenvis av mennesker mandag demonstrerte på fredelig vis i Santiago. Bilder fra Aps fotograf viser imidlertid demonstranter som kaster tilbake tåregass mot politiet. I flere andre byer har det allerede oppstått nye sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve døde – 1.500 pågrepet

Elleve personer har så langt mistet livet som følge av uroen – tre personer på lørdag og åtte på søndag, ifølge myndighetene. Nærmere 1.500 personer ble pågrepet i løpet av helgen.

Mandag var de fleste skoler og universiteter i hovedstaden stengt. Det dannet seg også lange køer utenfor butikker og bensinstasjoner.

Store politistyrker sto plassert rundt hovedstadens T-banestasjoner i et forsøk på å forhindre nye opptøyer. Gjennom helgen ble flere titalls T-banestasjoner ramponert av demonstranter, som satte fyr på T-banevogner og busser. Rundt 50 soldater og politibetjenter er såret, 110 supermarkeder plyndret og minst 13 av disse satt fyr på, ifølge myndighetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er i krig mot en mektig, utilbøyelig fiende som ikke respekterer noe eller noen og som er villig til å ty til vold og kriminalitet uten noen grenser, sier president Sebastián Piñera.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unntakstilstand

Opptøyene startet fredag etter studentledede protester som ble utløst av en økning i prisen på metrobilletter. Demonstrasjonene har etter hvert gått over til å være uttrykk for økende frustrasjon over andre sosiale og økonomiske problemer.

Presidenten svarte på de voldsomme opptøyene fredag med å innføre en to uker lang unntakstilstand, noe som betyr at soldater patruljerer Santiagos gater for første gang siden general Augusto Pinochets militærdiktatur tok slutt i 1990.

Lørdag kunngjorde myndighetene at prishoppet utsettes, men demonstrasjonene fortsatte. Blant annet er mange misfornøyde med høyere priser på helse- og tjenestetilbud, lavere pensjoner og økte forskjeller.