Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syriske kurdere som føler seg sveket av USA, viste mandag sin misnøye med å kaste poteter på amerikanske soldater på vei ut av Nord-Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Amerikanerne flykter som rotter, ropte flere menn da soldatene passerte.

– Skam dere, roper en annen mann.

Rundt 100 amerikanske militærkjøretøy krysset mandag formiddag grensa og kjørte inn i Dohuk-provinsen i Irak.

Sikkerhetssone

President Donald Trump har beordret tilbaketrekning av rundt 2.000 soldater som har bistått kurdisk milits med å bekjempe den ytterliggående islamistgruppa IS.

Tyrkia innledet en militæroffensiv da Trumps ordre ble kjent, og landet tar sikte på å drive kurdisk milits vekk fra grenseområdet og etablere en 30 kilometer bred og 120 kilometer lang «sikkerhetssone» på syrisk side.

I helgen forlot de siste amerikanske soldatene basene de har hatt i området og satte kursen østover mot Irak. Kurdere langs veien la ikke skjul på hva de mener om tilbaketrekkingen, og i Qamishli-området kastet de poteter på den amerikanske militærkolonnen, viser en video lagt ut på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikring av oljefelt

Den amerikanske forsvarsministeren Mark Esper sier at amerikanske myndigheter diskuterer en plan som vil innebære at en liten gruppe amerikanske styrker blir igjen i Syria. Dette for å sikre oljefelt i Øst-Syria, samt å fortsette å kjempe mot IS-styrker.

Esper understreker viktigheten av å beskytte oljefelt fra IS, for å forsikre seg om at de ikke får tilgang til dem. Han sier videre at planen fremdeles er i diskusjonsfasen og at forslaget ennå ikke er lagt fram for Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske tilbaketrekningen kan ta ukevis, ifølge Esper.

Video: Kurdere i Syria føler seg sveket av USA:

70.00 barn drevet på flukt

Om lag 70.000 barn er drevet på flukt i Syria som følge av den tyrkiske militæroffensiven, anslår Redd Barna. Mange av barna har søkt tilflukt i flere titalls skoler i byen Hasakah, som ligger nordøst i Syria.

Ifølge organisasjonen har byen og områdene rundt mistet tilgang på vann som følge av at en vannstasjon er blitt ødelagt i sammenstøtene. Dermed er de 70.000 barna og byens innbyggere avhengige av vanntilførsel utenifra fra tankbiler med vann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Redd Barna ber innstendig om ubegrenset tilgang til barn i nød og understreker at innbyggere nordøst i Syria allerede før militæroffensiven var i aktutt behov for humanitær hjelp.

Ifølge FN har over 190.000 mennesker blitt tvunget på flukt siden den tyrkiske offensiven startet 9. oktober. Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) mener imidlertid at tallet kan være så høyt som over 300.000.