Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria

Tyrkiskstøttet milits har tatt kontroll over deler av det nordøstlige Syria de siste dagene. Disse militssoldatene krysset grensen fredag.
Tyrkiskstøttet milits har tatt kontroll over deler av det nordøstlige Syria de siste dagene. Disse militssoldatene krysset grensen fredag. Foto: Mehmet Guzel / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kurdisk-syrisk milits har trukket seg helt ut fra en viktig grenseby som tyrkiske styrker har omringet i Syria, i tråd med avtalen mellom USA og Tyrkia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørsalliansen SDF sier evakueringen av Ras al-Ain vil bli fulgt opp med en retrett fra flere deler av grensa mot Tyrkia, i tråd med avtalen som ble inngått mellom Erdogan og USAs visepresident Mike Pence torsdag.

Tilbaketrekningen skal etter planen skje innen tirsdag kveld, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har truet med å «knuse hodene» til kurdiske militssoldater om det ikke skjer.

Siden den tyrkiske offensiven startet 9. oktober, er minst 114 sivile drept, og 300.000 mennesker er drevet på flukt, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Over 250 SDF-krigere og 190 tyrkiskstøttede krigere er drept i samme periode, ifølge SOHR.

Fem tyrkiske soldater er drept, ifølge regjeringen i Ankara.

Sykehus i flammer

Den syriske grensebyen Ras al-Ain har vært åsted for noen av de hardeste kampene mellom kurdiskledede SDF-soldater og tyrkiske regjeringsstyrker og alliert milits.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag rullet en lang rekke kjøretøy med kurdiske militssoldater og sårede ut fra sykehuset i byen, og ifølge en AFP-journalist sto bygningen kort tid etter i flammer.

Den tyrkiske hæren sier minst 86 kjøretøy var i kolonnen da den passerte korridorer som tyrkiskstøttede styrker hadde åpnet. De kurdiske styrkene ankom søndag landsbyen Tel Tamr lenger sør.

Amerikanske militærkolonner

Samtidig fortsetter USA den militære tilbaketrekningen som åpnet for Tyrkias intervensjon nordøst i Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag passerte over 70 amerikanske militærkjøretøy, eskortert av helikoptre, gjennom Tal Tamr, på vei østover lenger ut av området der Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan vil opprette en såkalt sikkerhetssone.

Forsvarsminister Mark Esper opplyste søndag at de rundt 1.000 amerikanske soldatene som har vært utplassert sammen med SDF i Syria, flyttes til Irak. De skal fortsette kampen mot IS derfra, ifølge Esper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsetter retrett

Søndagens tilbaketrekking var amerikanernes fjerde på en uke, og samtlige amerikanske soldater har nå forlatt provinsene Aleppo og Raqqa, ifølge SOHR.

SDF-talsmann Redur Khalil sier de kurdiske styrkene også vil trekke seg ut av resten av den 120 kilometer lange og 30 kilometer brede «sikkerhetssonen» Tyrkia vil opprette på syrisk side av grensa. Det er i tråd med avtalen med USA, men Tyrkia har uttalt at de på sikt ønsker en såkalt sikkerhetssone som strekker seg hele 140 kilometer langs grensa.

Tilbaketrekningen blir koordinert med amerikanerne, ifølge SDF, som lørdag anklaget Tyrkia for å hindre evakueringen av militssoldater, sårede og sivile fra området.

Tyrkisk soldat drept

Forsvarsdepartementet i Ankara opplyste søndag at én tyrkisk regjeringssoldat ble drept og en annen såret i et angrep fra kurdisk milits i Syria søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En av våre heroiske kamerater falt som martyr, og en annen ble såret etter å ha blitt beskutt med panservern og håndvåpen av terrorister under et rekognoserings- og overvåkingsoppdrag i Tell Abyad-området, het det i en kunngjøring.

Tyrkiske myndigheter anser den kurdiske YPG-militsen, som utgjør hoveddelen av SDF, for å være avlegger av PKK-geriljaen i Tyrkia og omtaler konsekvent alle kurdiske militssoldater som terrorister.