Titalls tusen i ny protest i Libanon

Demonstranter fylte igjen gatene i Libanons hovedstad Beirut lørdag i protest mot regjeringen.
Demonstranter fylte igjen gatene i Libanons hovedstad Beirut lørdag i protest mot regjeringen. Foto: Hassan Ammar / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Titalls tusen mennesker sluttet seg til demonstrantene som protesterte i Libanon for tredje dag på rad mot regjeringens varslede sparetiltak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av hovedveiene inn til hovedstaden Beirut var i blokkert fra morgenen av med brennende bildekk, og inne i byen samlet flere hundre demonstranter seg nok en gang utenfor regjeringsbygget.

Innen dagen var omme, hadde titalls tusen mennesker strømmet til via gatene rundt parlamentet, på tross av politikernes bønn om ro og titalls pågripelser dagen i forveien.

Det var også demonstrasjoner en rekke andre steder i landet, inkludert store protester i Libanons nest største by Tripoli.

Mange viftet med libanesiske flagg og insisterte på at demonstrasjonene må forbli ikkevoldelige og inkluderende.

Demonstrantene protesterer mot regjeringens håndtering av den dype økonomiske krisen i landet, samt mot den politiske eliten som de ser på som korrupt.

Opptøyer

Flere steder var sporene etter nattens opptøyer synlig, blant annet knuste butikkvinduer og utbrente søppelkonteinere som fikk byens gater til å ligne en krigssone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetsstyrker slo til mot demonstranter flere steder og opplyste ved lunsjtider at 70 mennesker er pågrepet det siste døgnet.

Også i Sør-Libanon, der sjiamuslimske Hizbollah og Amal-bevegelsen har kontrollen, samlet demonstranter seg i morgentimene.

Sparetiltak

Demonstrantene krever omfattende reformer av Libanons politiske system og er frustrert over alt fra sparepolitikk til dårlig infrastruktur.

Protestene ble utløst av et forslag om å innføre gebyr på meldingstjenester som WhatsApp, men rettes også mot høy arbeidsledighet, redusert lønn og sosiale ytelser, økt skatt, høyere priser og synkende levestandard.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libanon har tatt imot over 1,5 millioner syriske krigsflyktninger, som har utkonkurrert mange libanesere på arbeids- og boligmarkedet.

Økonomisk krise

Landet sliter med skyhøy utenlandsgjeld og budsjettunderskudd, men fikk under Pariskonferansen i april i fjor løfter om 100 milliarder kroner i økonomisk støtte. Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet stiller imidlertid krav om store sparetiltak og omfattende reformer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens forslag om kutt i offentlige lønninger, pensjoner og velferdsordninger møter stor motstand, men fredag ga statsminister Saad Hariri de øvrige partiene i samlingsregjeringen en frist på 72 timer til å komme med en løsning på krisen.

Nasrallah-tale

Mange av demonstrantene krever regjeringens avgang, men blant dem som avviser dette, er Hizbollahs mektige leder, Hassan Nasrallah.

– Vi ønsker ikke regjeringens avgang dersom dette innebærer at vi ikke lenger har noen regjering, sa Nasrallah, som kom med en klar oppfordringen til Hararis regjering som rett nok også har støtte fra hans eget parti.

– Slutt med å løse den økonomiske krisen ved å tømme lommene til de fattige. Få i stedet slutt på korrupsjonen og utplyndringen, sa Nasrallah.