Barcelonas borgermester maner til ro

Radikale separatister har de siste nettene utkjempet gateslag med spansk politi i Barcelona. Foto: AP / NTB scanpix.
Radikale separatister har de siste nettene utkjempet gateslag med spansk politi i Barcelona. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Bernat Armangue / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Borgermesteren i Barcelona, Ada Colau, maner til ro etter flere døgn med opptøyer der over 400 mennesker er skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan ikke fortsette. Barcelona fortjener det ikke, sier den venstreorienterte borgermesteren i Spanias nest største by.

Den siste uroen brøt ut etter at spansk høyesterett mandag dømte ni katalanske politikerne til mellom 9 og 13 års fengsel for å ha arrangert den ulovlige folkeavstemningen om løsrivelse av regionen i 2017.

Titusenvis av katalanere gikk ut i gatene for å markere sin motstand mot dommene, radikale separatister lot etter hvert raseriet gå ut over politiet i Barcelona.

Politiet forberedte seg på nye opptøyer lørdag kveld.

Les også: Hundretusenvis protesterer i Barcelona

Mange skadd

Natt til lørdag ble 152 mennesker skadd i sammenstøt i Barcelona, og også i andre byer i Catalonia kom det til sammenstøt der rundt 30 mennesker ifølge helsepersonell ble skadd.

Alt før nattens opptøyer opplyste myndighetene at over 500 mennesker var skadd i sammenstøt, det store flertallet av dem i Barcelona. Nærmere halvparten av de skadde skal være politifolk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig øker sentralregjeringen i Madrid presset på de katalanske separatistlederne og ber dem om å komme med en unison fordømmelse av volden.

Regionspresident Quim Torra krevde allerede onsdag en slutt på voldshandlingene. Men Madrid mener han ikke har gått langt nok og avviser Torras krav om et møte. Torra har bedt statsminister Pedro Sanchez om «betingelsesløse forhandlinger», tilsynelatende med mål om å diskutere en folkeavstemning om uavhengighet, noe Madrid tidligere har utelukket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sanchez sendte i stedet sin innenriksminister til Barcelona lørdag for å besøke noen av de skadde, samt møte sin katalanske motpart.

Les også: Voldsomme demonstrasjoner i Barcelona fjerde dag på rad

Krigssone

Deler av sentrum i den katalanske hovedstaden har de siste nettene lignet en krigssone, med harde sammenstøt mellom maskerte og steinkastende ungdommer som er møtt med tåregass, vannkanoner og gummikuler fra politiets side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag morgen luktet det fortsatt av brente bildekk og tåregass, og kommunalt ansatte gjorde sitt beste for å fjerne knuste vindusruter, utbrente søppelkonteinere og brostein fra gater og fortau.

Ifølge det spanske innenriksdepartementet ble 83 mennesker pågrepet natt til lørdag, og disse kommer i tillegg til de 128 som er pågrepet i forbindelse med opptøyer tidligere i uka.