Bevegelser i jordskjelvforkastning i California skaper bekymring

Video: California tar grep: – Slik skal vi unngå katastrofe.
Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang er det registrert bevegelser i en større forkastning i jordskorpa i California som er i stand til å utløse et større jordskjelv med styrke 8.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forkastninger er strukturer som dannes når en del av jordskorpa beveger seg i forhold til en annen langs en bruddsone.

Bevegelsene er et resultat av flere kraftige jordskjelv som rammet Los Angeles-området i juli, skriver forskere fra California Institute of Technology i en ny studie som ble publisert i tidsskriftet Science torsdag.

Forkastningen som nå beveger på seg, er 257 kilometer lang og går langs den nordlige kanten av Mojaveørkenen. I moderne tid er det aldri tidligere registrert kraftige jordskjelv eller andre bevegelser i forkastningen.

Jorda buler ut

Men nye satellittbilder viser nå at forkastningen, som har navnet Garlock, har begynt å bevege på seg, noe som har ført til at jorda buler ut. Det kan observeres fra verdensrommet.

– Dette er overraskende for vi har aldri sett at det skjer noe med Garlock-forkastningen. Nå, helt plutselig, har den endret atferd, sier studiens hovedforfatter, geofysikeren Zachary Ross.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hva det innebærer, legger han til.

Utviklingen viser hvordan skjelvene i sommer, som var de kraftigste på flere tiår, har destabilisert det avsidesliggende ørkenområdet, som ligger mellom fjellkjeden Sierra Nevada og Death Valley.

Les også: «Marsskjelv» kan være registrert for første gang

Umulig å spå

Funnene punkterer også en myte som går ut på at jordskjelv som dem i sommer kan være positive og gjøre fremtidige skjelv mindre sannsynlige. Som oftest er de neste skjelvene mindre, men av og til er de større.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er umulig å spå om destabiliseringen snart vil føre til et kraftig jordskjelv. Så sent som i september meldte det geologiske overvåkingssenteret USGS at det mest trolig ikke vil utløse et større skjelv.

Samtidig har risikoen for et jordskjelv med en styrke på 7,5 eller kraftigere økt i forkastninger i nærliggende områder, som Garlock, Owens Valley, Blackwater og Panamint Valley, ifølge USGS.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et større skjelv i Garlock nord for Los Angeles og sørøst for San Francisco kan potensielt skape kraftige rystelser i San Fernando Valley og en rekke andre bebodde områder i regionen.

Det vil også kunne destabilisere den 480 kilometer lange forkastningen San Andreas, noe som kan forårsake det verste jordskjelvet sør i California siden 1857.