Dokument antyder at Boeing-pilot oppdaget Max-problemer i 2016

Video: Det er uklart når Boeing 737 MAX er tilbake på vingene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En Boeing-pilot som jobbet med 737 Max-flyet fortalte en kollega om problemer med ulykkesflyets MCAS-system i 2016, ifølge dokumenter offentliggjort i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

To år før 346 mennesker mistet livet i to flystyrter med Boeing 737 Max, sendte en av pilotene som jobbet med sertifisering for Boeing, en tekstmelding til en kollega.

Vedkommende klaget over problemer med flyets såkalte MCAS-programvare, et manøvreringssystem som mistenkes for å ha sviktet i ulykkesflyene.

Piloten sa i meldingene fra 2016 at den nye automatikken gjorde at flyet var vanskelig å kontrollere i flysimulatorer, skriver The New York Times.

Fakta om Boeing 737 MAX 8-saken:

* I oktober 2018 mistet 189 mennesker livet da et 737 MAX 8-fly fra Lion Air styrtet i Indonesia.

* I mars styrtet et Ethiopian Airlines-fly av samme modell kort tid etter avgang i Etiopia. Alle 157 om bord omkom.

* Før ulykken i Etiopia var det rundt 370 passasjerfly av typen Boeing 737 MAX 8 i drift i verden. Over 5.000 er i bestilling.

* Etter ulykken i Etiopia ble alle MAX 737-fly satt på bakken over hele verden.

* Boeing har oppdatert programvaren på flyene etter at ett av systemene om bord ble knyttet til ulykkene, men myndighetene har fortsatt ikke gitt klarsignal til å ta flyene i bruk igjen.

*Pilotene hadde i forkant av begge ulykkene store problemer med å kontrollere flyet da et kontrollsystem ble aktivert som følge av feilaktige signaler. Pilotene ble møtt av et kaos av alarmer og signaler i cockpiten, noe Boeing, under USAs luftfartsmyndighet (FAA) overvåking, ikke tok med i sine beregninger, mener Den amerikanske havarikommisjonen National Transportation Safety Board (NTSB).

* I juli rapporterte Boeing det største tapet i et enkelt kvartal i selskapets historie: 2,9 milliarder dollar, som tilsvarer 25 milliarder kroner.

* I august la flyselskapet Norwegian ned alle rutene fra Irland til USA med Boeing 737 Max, fordi det var usikkert når flyene er tilbake i trafikk og fordi rutene ikke er lønnsomme på sikt.

* I en rapport offentliggjort i slutten av september fastslår de at Boeing må rette mer oppmerksomhet mot hvordan piloter reagerer i krisesituasjoner.

* Boeing lanserte i september et kompensasjonsfond for de pårørende av de 346 som omkom i ulykkene. Familiene får 144.500 dollar hver, noe som tilsvarer 1,3 millioner kroner.

* I oktober opplyser American Airlines at de vil ta i bruk sine Boeing 737 MAX igjen i januar 2020.

Kilder: AP, NTB

pia fram en foreløpig granskningsrapport om flystyrten, som konkluderer med at mannskapet fulgte prosedyrene og at Boeing må granske kontrollsystemet i MAX-flyene.

Føderale luftfartsmyndigheter retter fredag kraftig kritikk mot Boeing for ikke å ha lagt fram meldingene umiddelbart.

Dataprogrammet MCAS skulle tre i kraft hvis flyet var i ferd med å steile i luften. Det skulle føre til at flynesen automatisk ble vendt nedover, men pilotene i de to ulykkesflyene greide ikke å overstyre denne bevegelsen og få kontroll på maskinen. Dermed styrtet begge flyene få minutter etter avgang.

Ulykkene førte til at flymodellen ble satt på bakken over hele verden for å finne ut hva som gikk galt, og der står de fortsatt.