Katalanske demonstranter sperrer grenseoverganger

Opptøyene i Barcelona fortsatte natt til fredag, med brennende barrikader og sammenstøt mellom separatister og sikkerhetsstyrker.
Opptøyene i Barcelona fortsatte natt til fredag, med brennende barrikader og sammenstøt mellom separatister og sikkerhetsstyrker. Foto: Emilio Morenatti / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Katalanske separatister har sperret to av grenseovergangene mellom Spania og Frankrike etter en ny natt med omfattende opptøyer i Barcelona.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hundrevis av demonstranter satte natt til fredag fyr på barrikader i den katalanske hovedstaden og kastet bensinbomber mot politiet, som skjøt med gummikuler.

De katalanske separatistene oppfordrer til generalstreik fredag i protest mot at spansk høyesterett tidligere i uka dømte ni tidligere katalanske politikere til mellom 9 og 13 års fengsel for forsøk på å løsrive Catalonia.

Havnearbeidere og ansatte ved Seat-fabrikken la ned arbeidet, og den store katalanske supermarkedskjeden Bonpreus butikker holdt stengt.

Fakta om Catalonia:

* Catalonia ligger nordøst i Spania og har 7,5 millioner innbyggere. Regionen har sitt eget språk, katalansk, i tillegg til spansk, og den har en egen folkevalgt forsamling, flagg og nasjonalsang.

* Regionen har hatt stor grad av selvstyre og regnes som et av Spanias rikeste områder.

* I en folkeavstemning i 2017 stemte over 90 prosent for uavhengighet fra Spania. Men bare 43 prosent av de stemmeberettigede deltok i avstemningen, som ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

* Den katalanske regionalforsamlingen vedtok 27. oktober 2017 en erklæring om uavhengighet fra Spania. Samme dag opphevet daværende statsminister Mariano Rajoy regionens selvstyre. Han avsatte de katalanske lederne og oppløste regionforsamlingen.

* Catalonias avsatte president Carles Puigdemont og flere andre ledere ble siket for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler. Puigdemont valgte å dra i eksil.

* Det ble holdt nyvalg i Catalonia i desember 2017, og sommeren året etter ble en ny regjering innsatt. Samtidig ble selvstyret i regionen gjenopprettet.

* En rekke katalanske politikere ble fengslet og stilt for retten etter forsøket på å løsrive regionen fra Spania. I oktober 2019 ble ni tidligere politikere dømt til mellom 9 og 13 års fengsel i spansk høyesterett.

Protestmarsjer

Fem protestmarsjer nærmer seg nå sentrum av Barcelona, der myndighetene har stengt flere veier. Flere titalls avganger ved flyplassen er innstilt som følge av demonstrasjoner.

Kollektivtrafikken er også rammet, og når de fem demonstrasjonstogene etter planen møtes til en stor markering klokka 17, ventes det at hele byen langt på vei stanser opp.

Saken fortsetter under bildet...

Det er ventet en enda større demonstrasjon i Barcelona fredag kveld. Foto: Emilio Morenatti / AP
Det er ventet en enda større demonstrasjon i Barcelona fredag kveld. Foto: Emilio Morenatti / AP

Ny folkeavstemning

Catalonias regionpresident Quim Torra sa torsdag at han vil ha en ny folkeavstemning om katalansk løsrivelse.

Den forrige folkeavstemningen i 2017, der over 90 prosent stemte for løsrivelse fra Spania, ble erklært grunnlovsstridig av Spanias høyesterett og regjering.

Katalanske ledere ble tiltalt for oppvigleri, opprør og misbruk av offentlige midler, og flere av dem, med Catalonias tidligere president Carles Puigdemont i spissen, flyktet i eksil.

Spania utstedte denne uka en ny arrestordre på ham, og fredag troppet Puigdemont opp hos belgisk påtalemyndighet og gjorde det klart at han motsetter seg utlevering.