Amnesty anklager Tyrkia for krigsforbrytelser i Syria

18 sivile er ifølge tyrkiske myndigheter drept i angrep over grensa fra kurdisk milits i Syria den siste uka, blant dem den ti måneder gamle gutten Mohammed Omar Saar. Han ble båret til graven i Akcakale 11. oktober.
18 sivile er ifølge tyrkiske myndigheter drept i angrep over grensa fra kurdisk milits i Syria den siste uka, blant dem den ti måneder gamle gutten Mohammed Omar Saar. Han ble båret til graven i Akcakale 11. oktober. Foto: Lefteris Pitarakis / AP

Tyrkiske regjeringsstyrker og allierte militssoldater har begått krigsforbrytelser under militæroffensiven nordøst i Syria, slår Amnesty International fast.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Tyrkiske regjeringsstyrker og en koalisjon av tyrkiskstøttede væpnede grupper i Syria har utvist en skammelig mangel på respekt for sivile liv og gjort seg skyldige i alvorlige overgrep og krigsforbrytelser, blant annet utenomrettslige henrettelser, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen.

Amnesty viser til omfattende angrep mot boligområder og sivile mål som et bakeri og en skole, samt likvideringen av den kurdiske politikeren Hevrin Khalaf. Hun ble stanset og drept av soldater fra Ahrar Al-Sharqiya, en milits som inngår i koalisjonen Syrias nasjonale hær, som er væpnet og trent av Tyrkia.

Bakgrunn: Kurderne anklager Tyrkia for å bruke napalm

Tyrkisk ansvar

To kurdiske militssoldater er også likvidert, og to ansatte i en lokal hjelpeorganisasjon er bortført av tyrkiskstøttet milits siden Tyrkia innledet sin militæroffensiv mot kurdisk milits nordøst i Syria 9. oktober, ifølge Amnesty.

– Tyrkia har ansvaret for handlingene til væpnede syriske grupper som de støtter, væpner og kontrollerer, sier Amnesty Internationals generalsekretær Kumi Naidoo.

Tyrkiske myndigheter, som etter press fra USA torsdag gikk med på en fem døgn lang våpenhvile, har ikke kommentert anklagene fra Amnesty.

Aktuelt: Erdogan kastet Trumps brev i søpla

Sivile ofre

Ifølge kurdiske myndigheter i Syria er minst 218 sivile, blant dem 18 barn, drept siden Tyrkia innledet sine angrep. Ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights er 72 sivile drept på syrisk side.

Ifølge tyrkiske myndigheter er 18 sivile også drept på tyrkisk side etter angrep fra kurdisk milits over grensa.

– Dersom kurdiske styrker avfyrer upresise våpen mot sivile områder i Tyrkia, så er dette et brudd på folkeretten. De må straks stanse slike ulovlige angrep, krever Amnesty.

Aktuelt: Ingen stor strøm av Tyrkia-avbestillinger hos Ving eller Apollo

Personvernpolicy