Venezuela løslater politiske fanger etter plass i FNs menneskerettsråd

Venezuelas president Nicolás Maduro, her under en pressekonferanse i utenriksdepartementet i Caracas i forrige måned, anklages av menneskerettighetsorganisasjoner og en rekke land for å svikte menneskerettighetene i Venezuela. Nå har Venezuela blitt valgt inn i FNs menneskerettighetsråd. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro, her under en pressekonferanse i utenriksdepartementet i Caracas i forrige måned, anklages av menneskerettighetsorganisasjoner og en rekke land for å svikte menneskerettighetene i Venezuela. Nå har Venezuela blitt valgt inn i FNs menneskerettighetsråd. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme dag som Venezuela ble valgt inn i FNs menneskerettighetsråd, en avgjørelse som har fått kritikk, løslater landet 24 politiske fanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokat Tarek William Saab sier de løslater fanger som deltok i demonstrasjoner mot regjeringen i 2014 og 2017.

Saab sier løslatelsen er en del av regjeringens dialog med opposisjonen og gjenspeiler regjeringens forpliktelse i å garantere fred i landet, melder kringkasteren TeleSUR torsdag.

Ifølge Alfred Romero fra menneskerettighetsgruppen Foro Penal er 12 fanger bekreftet løslatt, skriver nyhetsbyrået DPA.

Det søramerikanske landet har hundrevis av politiske fanger, ifølge FN.

Venezuela ble, til spredt applaus, tildelt sete i FNs menneskerettighetsråd torsdag da FNs hovedforsamling stemte over hvilke nye land som skal inn i det Genève-baserte menneskerettighetsrådet for den neste treårsperioden.

De 193 medlemslandene i FNs hovedforsamling valgte torsdag 14 av de 47 plassene i FNs menneskerettighetsråd som sto på valg. To av plassene skulle gå til latinamerikanske land. Brasil var det andre landet som ble stemt inn for Latin-Amerika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasil fikk 153 stemmer. Venezuela fikk 105 stemmer. Costa Rica nådde ikke opp med sine 96 stemmer.

Både menneskerettighetsorganisasjoner og en rekke land har stilt seg kritisk til at Venezuela skulle få sitte i FNs menneskerettighetsråd. De har vist til at Venezuela selv har vist manglende respekt for menneskerettighetene.

I Asia-gruppen nådde ikke Irak opp. Der ble Japan, Sør-Korea, Indonesia og Marshalløyene valgt inn. I Øst-Europa tapte Moldova kampen mot Armenia og Polen.