Libya stenger interneringsleir

Vincent Cochetel, FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) spesialutsending for migrasjon over den sentrale delen av Middelhavet, under en pressekonferanse i Geneve torsdag, der han uttalte seg om at libyske myndigheter har stengt interneringsleiren Karareem i Misrata. Foto: Martial Trezzini / Keystone / AP / NTB scanpix
Vincent Cochetel, FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) spesialutsending for migrasjon over den sentrale delen av Middelhavet, under en pressekonferanse i Geneve torsdag, der han uttalte seg om at libyske myndigheter har stengt interneringsleiren Karareem i Misrata. Foto: Martial Trezzini / Keystone / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Libyske myndigheter har stengt interneringsleiren Karareem i Misrata og flyttet over hundre mennesker til to andre leirer. Leger Uten Grenser er bekymret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å stenge et interneringssenter ville ha vært positivt hvis flyktninger og migranter ble gitt bevegelsesfrihet, beskyttelse og assistanse. Men nå blir de flyttet fra ett interneringssenter til et annet, og forholdene deres går fra dårlig til verre, sier Sacha Petiot, landsjef for Leger Uten Grenser (MSF) i Libya.

Menneskene som bodde i leiren som ble stengt mandag, er blitt overført til interneringssentrene Zliten og Souq al-Khamees. Forholdene i disse to sentrene er ekstremt dårlige, ifølge MSF.

– Vi trenger flere livreddende evakueringer ut fra Libya. Og det haster med å få utviklet et alternativ til internering, for eksempel å etablere midlertidig husly for å gi øyeblikkelig, midlertidig beskyttelse i Libya. Ellers er de mest sårbare flyktningene og migrantene dømt til uendelig internering og utsatt for store trusler og lidelser, sier Petiot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU forlenget i forrige måned en avtale om å støtte og trene libysk kystvakt i ytterligere seks måneder.

– Det er ikke noe galt med å hjelpe en kystvakt til å bli i stand til å gjennomføre redningsoperasjoner på bedre vis, sa Vincent Cochetel, FNs høykommissær for flyktningers (UNHCR) spesialutsending for migrasjon over den sentrale delen av Middelhavet, torsdag.

Men EUs hjelp bør knyttes til en betingelse om at migranter på vei til Europa og som blir plukket opp til sjøs, ikke skal sendes til leirer i Libya, mener han.