Trumps stabssjef trekker Ukraina-opplysning

Det hvite hus' stabssjef Mick Mulvaney holdt pressekonferanse torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
Det hvite hus' stabssjef Mick Mulvaney holdt pressekonferanse torsdag. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps stabssjef avviser nå at USA holdt tilbake militærbistand til Ukraina for å få landet til å etterforske Demokratenes påståtte epostserver.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag medga fungerende stabssjef Mick Mulvaney overfor journalister at en av grunnene til at Trump tidligere i år holdt tilbake militærhjelp til Ukraina, var å få myndighetene til å etterforske om Demokratenes epostservere under valgkampen i 2016 befant seg i landet.

Noen timer senere gikk Mulvaney tilbake på uttalelsen og understreket at det slett ikke var noen sammenheng.

– Nok en gang har mediene bestemt seg for å feiltolke mine uttalelser for å fremme sin egen politisk motiverte heksejakt mot Trump, heter det i en kunngjøring fra stabssjefen.

– La meg gjøre det helt klart: Det var absolutt ingen «quid pro quo» mellom militærstøtte til Ukraina og en undersøkelse om valget i 2016, skriver Mulvaney videre.

Les også: Svar på riksrett-spørsmål må graves opp fra historiebøkene

«Mye, mye verre»

Demokratene som leder granskingen i Representantenes hus, tolker imidlertid stabssjefens opprinnelige uttalelse som en innrømmelse av skyld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener Mulvaneys erkjennelse betyr at saken har utviklet seg fra å være svært, svært ille, til mye, mye verre, sa etterretningskomiteens leder Adam Schiff.

Trump har gjentatte ganger hevdet at Demokratenes nasjonalkomité DNC skal ha gjemt en dataserver i Ukraina under valgkampen i 2016, noe som ifølge ham undergraver påstandene om at han selv fikk russisk bistand til å vinne valget.

USAs justisdepartement har gransket påstanden, som ansees for å være en grunnløs konspirasjonsteori.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gjør det hele tiden

– Vi gjør dette hele tiden i utenrikspolitikken, sa Mulvaney torsdag og viste til et eksempel der Trump-administrasjonen holdt igjen bistand til mellomamerikanske land for å tvinge dem til å endre sin innvandringspolitikk.

Mulvaney ville torsdag ikke svare på spørsmål om etterforskning av Trumps demokratiske rival Joe Biden, som er blant favorittene til å bli Demokratenes presidentkandidat.

I Trumps mye omtalte telefonsamtale med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj 25. juli i år, ba den amerikanske presidenten ukrainerne om å etterforske Biden.

Noen dager tidligere holdt Det hvite hus igjen 3,6 milliarder kroner i militærhjelp til landet.