Frode Bergs advokat: – Lite sannsynlig at utveksling blir bekreftet nå

Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i april i år. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden.
Frode Berg ble dømt til 14 års fengsel for spionasje i april i år. Han ble pågrepet i Moskva i desember 2017 og har sittet fengslet siden. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brynjulf Risnes, som er Frode Bergs advokat, tror ikke at myndighetene vil gå ut med at en utvekslingsavtale er på plass før den er gjennomført.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lite sannsynlig at noen myndigheter bekrefter en fangeutveksling offisielt før den er gjennomført eller er godt i gang. Det er det vanlige i denne typen saker, sier Frode Bergs advokat Brynjulf Risnes til NTB.

Onsdag siterte det litauiske nyhetsbyrået Baltic News Service (BNS) anonyme kilder på at Russland og Litauen er enige om å utveksle en spiondømt russer mot to litauere og en nordmann som er dømt i Russland.

BNS navngir ikke Frode Berg, men Berg er den eneste nordmannen som soner en slik dom i Russland. Samtalene mellom de tre landene skal ifølge nyhetsbyråets kilder ha pågått i flere år.

Flere spørsmål må løses

En anonym litauisk politiker siteres på at det er flere juridiske og praktiske spørsmål som må løses før saken er klar. En annen kilde sier at utvekslingen ennå ikke er 100 prosent klar, selv om det er enighet mellom partene om hovedinnholdet i avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

NTB har torsdag vært i kontakt med Litauens ambassadør i Norge, Jonas Paslauskas, men han vil ikke kommentere saken. NTB har også forsøkt å få en kommentar fra Russlands ambassadør i Norge og Norges ambassadør i Russland, uten å lykkes.

Det norske utenriksdepartementet vil heller ikke kommentere saken torsdag.

På en pressekonferanse torsdag fikk den russiske presidentens talsperson, Dmitrij Peskov, spørsmål om en utveksling er på gang.

– Jeg kan ikke svare på spørsmålet ditt. Jeg har ikke noen informasjon om dette, sa Peskov, ifølge Ria Novosti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han la samtidig til at han vil forsøke å innhente informasjon om situasjonen.

– Noe sånt vi ventet på

Brynjulf Risnes har ikke selv mottatt informasjon som tyder på at en utveksling er i gang, men tror det kan være sannsynlig at det jobbes med en slik avtale.

– Det er mulig at dette er reelle lekkasjer. Det er åpenbart kilder som har gått ut med dette, men jeg vet ikke hvilken troverdighet disse kildene har, sier Risnes, og fortsetter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper uansett at det kan komme i stand en avtale om utveksling mellom Norge og Russland, eller en trekantavtale som det er snakk om her.

Torbjørn Brox Webber i støttegruppen for Frode Berg har heller ikke fått bekreftet noen utveksling.

– Hvis det kommer i stand, er det veldig bra. Det var vel noe sånt vi ventet at kom til å skje, sier Webber.

– Vil fremme lovforslag

Ifølge BNS innebærer avtalen at Litauen utleverer den russiske FSB-spionen Nikolaj Filiptsjenko, som i juli i 2017 ble dømt til ti års fengsel i Litauen. Russland vil på sin side utlevere Jevgenij Mataitis og Aristid Tamoshaitis som ble dømt i 2016.

BNS skriver at Dainius Gaižauskas, som er formann i den nasjonale sikkerhets- og forsvarskomiteen i det litauiske parlamentet, torsdag vil fremme et lovforslag som gjør det mulig for presidenten å benåde russerne som er dømt for spionasje i Litauen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget skal opp til debatt i parlamentet tirsdag i neste uke.

Håp om enighet

En utveksling som involverer et tredjeland, har lenge blitt sett på som en aktuell løsning for å få Frode Berg hjem. Norge skal nemlig ikke ha fanger som Russland er interessert i å få utlevert i bytte mot Berg.

Tirsdag denne uken, før de nye opplysningene kom fram onsdag, sa Risnes til NTB at han har forståelse for at UD holder kortene tett til brystet.

Han mente det er positivt at Berg har blitt sittende i Lefortovo-fengselet i Moskva også etter dommen.

– Det tolker vi som et tegn på at man fortsatt forhandler, og at det er håp om å komme til enighet, sa Risnes.

Den 25. oktober markeres Sovjetunionens frigjøring av Finnmark i 1944 i Frode Bergs hjemby Kirkenes. Hvis ikke saken blir løst før den tid, kan det sette hele markeringen i skyggen.