Atomvåpen-krangel i FN etter russisk ulykke

<p>En lekter som skal være fra området der eksplosjonen skjedde.</p>
En lekter som skal være fra området der eksplosjonen skjedde. Foto: Belomorkanal / TV 29 / YouTube

Eksplosjonen og den radioaktive skyen fra august skyldes forsøk på å hente opp en atomdrevet rakett fra sjøbunnen, sier USA, og gir Russland og Kina det glatte lag for deres atomvåpenpolitikk. De får svar på tiltale. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram under et møte i FNs komité for nedrustning forrige uke.

– USA har kommet fram til at eksplosjonen ved Nyonoksa i Russland var et resultat av en kjernefysisk reaksjon under bergingen av en russisk atomdrevet kryssermissil, sa Thomas G. Dinanno, assisterende byråsjef for våpenkontroll i USAs utenriksdepartement.

– Missilet var fortsatt på bunnen av Kvitsjøen siden en mislykket test tidligere i år, nært et populasjonssenter, sa han.

Det var den 15. august at det ble det påvist mindre mengder av radioaktivitet i Svanhovd ved ved Pasvikelva i Finnmark. Etter hvert kom det fram at radioaktiviteten antakelig stammer fra en ulykke den 8. august i et prøvefelt for missiler ved i Nyonoksa, i Arkhangelsk Oblast (føderasjonssubjekt) i Nord-Russland.

Deretter gikk flere målestasjoner i Russland ned, som sender data til Organisasjonen for prøvestansavtalen. Ifølge nettavisen «RBC» skyldte russiske tjenestemenn på «nettverksproblemer». Russiske medier meldte videre om forsøk på neddyssing av hele hendelsen, hardt skadde baseansatte og uinformert russisk helsepersonell utsatt for radioaktivitet.

Video fra den russiske kanalen «TV 29» skal angivelig vise et område, fullt av skrot, den 31. august, der eksplosjonen tok sted 8. august.

Minst fem personer omkom som en direkte følge av ulykken.

Saken kom opp i FN fordi USA mener Russland ikke bare erstatter eldre våpensystemer, men utvikler helt nye krigsverktøy og maner opp til et nytt våpenkappløp. Ikke bare med atomdrevne kryssermissiler, men også torpedoer beregnet til å drukne kystbyer i radioaktive flombølger.

Kritiserer Kina

Dinanno rettet også et spark mot Kina, som ikke ønsket å være en part i INF-avtalen om å forby mellomdistansemissiler med atomvåpenstridshoder, og benytter muligheten til å ruste opp til et lager av sine egne, landbaserte varianter.

– I dag har ikke USA denne type missiler, sier han. – Kina er det faste medlemmet i Sikkerhetsrådet med minst åpenhet, dermed er det også vanskelig å ta Kina på ordet når det gjelder kjernefysiske temaer, sa han.

Russland og Kina skjøt tilbake mot USA. Fu Cong, Kinas ambassadør til FN, mener at USA senker terskelen for bruk av atomvåpen ved deres planer om å militarisere verdensrommet og trekke seg ut av INF- avtalen.

Men han kommenterte ikke USAs kritikk på kinesisk oppbygging av kjernefysisk arsenal. Han ville heller at USA reduserer sitt eget.

– Kina er også den eneste atommakten som har forpliktet seg selv kategorisk til å ikke true andre land med atomvåpen som ikke har atomvåpen selv, sa Cong.

Frykter våpensystemer i rommet

Russlands representant Vladimir Jermankov, hadde også en hel del å utsette på USA. Blant annet at USA har blokkert forslag om et atomvåpenfritt Midtøsten (og fikk takk for dette fra Israel) og ikke ratifisert Prøvestansavtalen om å forby alle kjernefysiske eksplosjoner.

Russland har også foreslått en ny traktat, om å forby utplassering av våpen i verdensrommet. Denne har tidligere blitt nedstemt av USA og deres allierte.

Dette går på tvers av amerikanske interesser om å utvikle en flerstegs-forsvarssystem mot interkontinentale atomvåpen, som kan stanse dem under alle faser av turen.

– De fleste FN-land støtter slike forslag, men vår delegasjon frykter at europeiske land har i realiteten mistet sin selvstendighet og sitter med halen mellom beina, redde for å avslå instruksjoner fra Washington og Brussel, selv om de går på tvers av deres nasjonale interesser, sa Jermankov.

Personvernpolicy