Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han har sagt til USAs president Donald Trump at han «ikke vil forhandle med en terrororganisasjon». Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier han har sagt til USAs president Donald Trump at han «ikke vil forhandle med en terrororganisasjon». Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

President Recep Tayyip Erdogan sier han har sagt til USAs president Donald Trump at Tyrkia ikke kommer til å erklære våpenhvile nord i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– De sier «erklær våpenhvile». Vi kan aldri erklære våpenhvile, sier Erdogan til journalister på en flytur tilbake fra Aserbajdsjan tirsdag, ifølge den tyrkiske avisa Hurriyet Daily. Også den tyrkiske kringkasteren NTV melder det samme, skriver Reuters.

Til journalistene sier Erdogan at han har sagt til Trump at Tyrkia «ikke vil forhandle med en terrororganisasjon» som svar på forespørselen om å få partene til å mekle. Tyrkia ser blant annet på den kurdiske YPG-militsen i Syria som en terrororganisasjon.

– Ikke veldig negativt

Erdogan sier også at Syrias plassering av styrker i Manbij i Nord-Syria ikke er «veldig negativt» for Tyrkia.

– Regimes inntreden i Manbij er ikke en veldig, veldig negativ utvikling for oss. Hvorfor? Fordi det er deres eget land, sier Erdogan.

Den tyrkiske presidenten sier at han har hatt samtaler med USA og Russland om situasjonen i Syria.

Til Hurriyet Daily sier Erdogan at han «ikke er bekymret» over USAs sanksjoner. USA innførte mandag sanksjoner blant annet mot tre tyrkiske ministre og en 50 prosent tolløkning på stål.

Pence til Ankara

Tidligere tirsdag sa Erdogan i en telefonsamtale med Russland president Vladimir Putin at Tyrkias offensiv i Syria vil bidra til terrorbekjempelse, Syrias territoriale integritet og en prosess om politisk løsning, ifølge ham.

Onsdag reiser USAs visepresident Mike Pence, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Robert O'Brien og utenriksminister Mike Pompeo til Ankara for å få Tyrkia til å stoppe offensiven mot den syriskkurdiske militsen, opplyste Trump tirsdag.

Torsdag skal Pence møte Erdogan, og ifølge Trump har USA «mye på lager hvis Tyrkia ikke gir etter».

– 637 drept

Ifølge forsvarsdepartementet i Ankara har 637 «terrorister» blitt drept i Tyrkias militæroffensiv mot kurdisk milits nord i Syria.

– Til sammen 637 PKK/YPG-terrorister er nøytralisert, heter det i en melding på departementets offisielle Twitter-konto.

Tyrkiske regjeringsstyrker og den tyrkiskstøttede FSA-militsen innledet 9. oktober en militæroffensiv mot den kurdiske YPG-militsen nordøst i Syria.

Flere titalls sivile er siden drept på begge sider av grensen, sammen med minst 130 FSA-soldater og fire tyrkiske regjeringssoldater, ifølge eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

En hensikt med offensiven er å opprette en såkalt sikkerhetssone langs grensa, der president Recep Tayyip Erdogan håper å kunne bosette millioner av syriske krigsflyktninger som i dag befinner seg i Tyrkia.

Personvernpolicy