Global oppvarming øker mengden dødelige alger i innsjøer

Video: Forskere varsler ny klimatrussel.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økende mengder giftige alger i innsjøer kan være en trussel for menneskeliv over hele verden, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Global oppvarming øker framveksten av giftige, og potensielt dødelige algeoppblomstringer i innsjøer over hele verden, konkluderer en forskningsrapport publisert i det anerkjente tidsskriftet Nature.

Når algeoppblomstringene inneholder giftige kjemikalier kan det gi skader på lever, lunger og andre dødelige skader på mennesker, melder den britiske avisen Independent.

Flere hunder har allerede dødd etter å ha drukket vann med en oppblomstring av alger, skriver avisen.

Les også: Røde alger dreper delfiner, skilpadder og fisk i Florida

Global oppvarming gjør algen giftigere

Grunnen til at algeoppblomstringer, som ellers er et vanlig fenomen, blir giftige er at kjemikalier fra landbruk og industri renner ut i innsjøene.

Forskere fra Carnegie Institution for Science har brukt data fra Nasa og satellittbilder for å se på 71 store innsjøer i 33 land fordelt på seks kontinenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har lenge vært kjent at næringsstoffer som nitrogen og fosfor er hovedpådriverne til algeoppblomstringer. De finner typisk veien inn i innsjøer etter ekstremvær, og når temperaturene stiger, påskyndes også algeoppblomstringen, forteller en av forfatterne av rapporten, Jeff Ho, til Independent.

– Klimaendringer fører til en økning av ekstremvær, som igjen øker mengden av slike kjemikalier, legger han til.

Les også: Illeluktende brunalger ødelegger ferieparadis

Algeoppblomstring drepte laks for 720 millioner kroner

I mai i år skrev Fiskeridepartementet at 11.600 tonn oppdrettslaks døde på grunn av algeoppblomstring i Nordland og Troms. De beregnet at dette tilsvarte tap på omtrent 720 millioner kroner.

– Det er ikke gift, men oksygenmangel som tar livet av fisken, forteller kommunikasjonsrådgiver i Fiskeridirektoratet Olav Lekve til ABC Nyheter.

Når de årlige algeoppblomstringene er ekstra store, blokkerer de gjellene til fisken.

– Slike algeoppblomstringer er helt normale, understreker han, men bekrefter at når de blir så store som i år dør alltid store mengder fisk.