Russland med klar advarsel til Tyrkia

Syriske regjeringsstyrker og alliert milits fortsetter militæroffensiven nordøst i Syria, sier president Recep Tayyip Erdogan (til venstre i bildet).
Syriske regjeringsstyrker og alliert milits fortsetter militæroffensiven nordøst i Syria, sier president Recep Tayyip Erdogan (til venstre i bildet). Foto: AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias militæroperasjon nordøst i Syria er uakseptabel, og russiske soldater er nå på plass ved fronten nordøst i Syria, sier russiske talsmenn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland kommer ikke til å tillate at syriske og tyrkiske regjeringsstyrker havner i kamp med hverandre, sier president Vladimir Putins spesialutsending til Syria, Aleksandr Lavrenjev.

Russiske soldater har nå rykket inn i områder for å holde tyrkiske og syriske styrker fra hverandre, opplyser samtidig forsvarsdepartementet i Moskva.

Russiske journalister, som følger soldatene, la tirsdag ut en video som viser russiske styrker innta en kontrollpost som tidligere var bemannet av amerikanske soldater i utkanten av Manbij.

Vetomaktene enige

Lavrenjev avviser meldingene om at ledelsen i Moskva ga Tyrkia grønt lys til å rykke inn i Syria.

– Russland har alltid ment at enhver militæroperasjon er uakseptabel, sier han til russiske nyhetsbyråer.

USA og EU har fra før fordømt den tyrkiske militæroffensiven, og det samme gjorde Kina tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber Tyrkia om å stanse militæroperasjonene og vende tilbake til den korrekte måten og finne en politisk løsning, sa en talsmann for kinesisk UD.

For første gang siden krigen startet for åtte år siden, hersker det dermed tilsynelatende enighet i en sak som dreier seg om Syria blant de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd.

Aktuelt: Erdogan truer med å «åpne porten til Europa»

Inntok Manbij

Statlige syriske medier meldte mandag at syriske regjeringsstyrker har rykket inn i Manbij, en by med rundt 100.000 innbyggere, etter at kurderne i Nord-Syria ba regimet i Damaskus om å komme dem til unnsetning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aleksandr Lavrenjev bekrefter at Russland var tilrettelegger for samtalene mellom det syriske regimet og kurdiske ledere, som resulterte i den militære alliansen mellom dem.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser også at den syriske regjeringshæren har full kontroll over Manbij og landsbyene rundt, noe som også bekreftes av eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Syrisk TV viste bilder av innbyggere i byen som hilste soldatene velkommen, og USA bekreftet samtidig at de har trukket alle sine soldater ut av Manbij-området der de har vært stasjonert siden 2017.

Ifølge Moskva patruljerer nå russiske soldater langs fronten mellom tyrkiske og syriske regjeringsstyrker for å sikre at det ikke kommer til direkte trefninger mellom dem.

– Det har ingen interesse av, sier Lavrenjev.

Folkvord: – Tyrkia burde vært hardere straffet for innmarsjen i Syria, enn Russland for annekteringen av Krim

Tapstallene øker

Syriske regjeringsstyrker befinner seg nå bare få kilometer fra grensa mot Tyrkia, som Assad-regimet etter avtale med kurdiske ledere vil prøve å ta kontroll over.

President Recep Tayyip Erdogan fastholder imidlertid at den tyrkiske militæroffensiven fortsetter, og at målet er å opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med Guds hjelp vil vi sikre regionen fra Manbij til grensa vår med Irak og i første omgang sørge for at 1 million, deretter 2 millioner syriske flyktninger kan vende tilbake til sine hjem av egen fri vilje, sa han i en TV-tale tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 70 sivile og 135 SDF-soldater er ifølge SOHR drept siden Tyrkia innledet sin militæroffensiv 9. oktober.

Minst 120 FSA-soldater og tre tyrkiske regjeringssoldater skal også være drept i kampene, og i Tyrkia er minst 20 sivile drept i granatangrep fra syrisk side.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er 190.000 mennesker drevet på flukt de siste seks dagene. 70.000 av dem er ifølge FNs barnefond (UNICEF) barn.

Kurdiske myndigheter hevdet tirsdag at alle hjelpeorganisasjoner har innstilt sitt arbeid i området, men dette bekreftes ikke av hjelpeorganisasjonene selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens matvareprogram (WFP) opplyste tirsdag at de har distribuert femdagers matrasjoner til 83.000 sivile og er klare til å distribuere til ytterligere 450.000 sivile.

Kort forklart: Derfor åpnet de for tyrkisk invasjon av Syria (saken fortsetter under videoen)

Pågriper ordførere

Tyrkia pågrep tirsdag også fire ordførere fra det kurdiskvennlige opposisjonspartiet HDP og anklager dem for å spre terroristpropaganda.

De fire pågrepne er ordførere i landsbyene Hakkari, Yuksekova, Ercis og Nusaybinr sørøst i Tyrkia, der kurderne er i flertall.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået Anadolu mistenkes ordførerne for å ha bånd til de kurdiske PKK-geriljaen, som står på myndighetenes liste over terrororganisasjoner.

Blant de pågrepne er Sezai Temelli og Pervin Buldan, som begge sitter i ledelsen i HDP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks andre tjenestemenn er også pågrepet i det myndighetene beskriver som en antiterroroperasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkiske myndigheter har lenge anklaget HDP for å være PKKs politiske front, og en rekke medlemmer og ledere er de siste årene kastet i fengsel. En av partiets grunnlegere, Selahattin Demirtas, har sittet fengslet siden november 2016.

Etter at Tyrkia i forrige uke innledet en militæroperasjon mot kurdisk milits nord i Syria, er flere titalls politikere, journalister og andre pågrepet, anklaget for å spre terroristpropaganda ved å kritisere krigføringen.

Tyrkia langer ut mot NATO: – Det er hykleriet deres