Disse fuglene vet veien hjem, men husker ikke hindringene før de ser dem

Video: Studien viser at fuglene klarte seg dårlig når det var hindringer mellom dem og hekkeplassen.

– Dette forteller oss at sjøfugler kan bli påvirket av hindringer vi mennesker setter opp i havet for dem, slik som store oljeinstallasjoner eller sammenhengende områder med vindmøller, sier norsk forsker.

Lirer vet både hvor langt det er til stedet de hekker og hvilken retning de skal fly i.

Ved hjelp av satelittsporing og modeller over hvilke avstander som var de korteste hjem for fuglene, klarte forskere ved universitetet i Oxford å vise at fuglene var klar over hvor langt det var til hjemstedet.

Fuglene som hadde en lenger vei å fly hjem startet tidligere på dagen enn de som hadde en kortere vei å fly. Forskerne mener det betyr at fuglene visste hvor langt de skulle.

Men fuglene klarte seg dårlig når det var hindringer mellom dem og hekkeplassen.

– Om det er en hindring på veien så kan ikke fuglene kompensere for dette før de faktisk ser den. Dermed kan de heller ikke navigere rundt i god tid før den dukker opp, sier Morten Helberg, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold. Foto: Høgskolen i Østfold
– Om det er en hindring på veien så kan ikke fuglene kompensere for dette før de faktisk ser den. Dermed kan de heller ikke navigere rundt i god tid før den dukker opp, sier Morten Helberg, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold. Foto: Høgskolen i Østfold

Flyr aldri over land og vil komme frem når det er mørkt

Forskerne har sett på havlirer som hadde øyformasjoner mellom seg og stedene de hekker. Dette er et problem for disse fuglene.

– Lirene er spesielle ved at de aldri flyr over land, og kun ankommer hekkekoloniene etter mørkets frembrudd, sier Morten Helberg høgskolelektor ved Høgskolen i Østfold. Han har ikke vært involvert i studien, men har lest den og er kjent med fagfeltet.

Helberg forteller at lirene tilhører en gruppe sjøfugler som heter stormfugler, sammen med albatrossen og havhesten. Disse fuglene er tilpasset å være ute på havet store deler av året. De kommer kun inn til land for å hekke.

Den britiske studien viser at fuglene som hadde hindringer i veien ofte undervurderte hvor lang tid det ville ta å fly hjem. De tror det skyldes at fuglene visste hvor langt det var til stedet de skulle, men at de likevel ikke forsto hvor langt de måtte fly.

Les også: Fugler sover svevende

Viser at sjøfugler kan bli påvirket av hindringer laget av mennesker

Helberg mener studien elegant demonstrerer at de fuglene som har funnet nok mat til at det er på tide å fly hjemover til kolonien, da velger å fly i en rett linje hjemover.

– Om det er en hindring på veien så kan ikke fuglene kompensere for dette før de faktisk ser den. Dermed kan de heller ikke navigere rundt i god tid før den dukker opp, sier han.

Dette gjør at fuglene taper energi og tid i forhold til om de tok den raskest mulige veien hjem.

– Dette er viktig å studere fordi det forteller oss at sjøfugler kan bli påvirket av hindringer vi mennesker setter opp i havet for dem, slik som store oljeinstallasjoner eller sammenhengende områder med vindmøller, sier han.

Les også: Vindmøller og sjøfugl kan leve side om side

Fugler kan navigere på flere måter

Det er tre teorier for hvordan lirene navigerer, ifølge den britiske studien.

Den første går på erfaring. Hver enkelt av fuglene kan ha dannet seg en oppfatning over områdene de skal fly i og dette blir som et slags kart for fuglene.

Teori nummer to er at fugler i likhet med maur bruker noe som kalles stiintegrering for å finne veien hjem og at de her benytter seg av kjente landemerker for å navigere hjemover.

Les mer om maur og måten de navigerer på: Fra kaos til orden når maur sanker mat

Den tredje teorien er at fuglene bruker en form for ekte navigering til å beregne avstanden sin hjemmefra. Forskerne sier at de tror fuglene gjør dette ved å sammenligne verdiene på to felt i miljøet som krysser hverandre. De viser til tidligere studier som viser at fuglene er i stand til å finne frem ved hjelp av jordens magnetfelt og solen. Det er denne forskerne mener funnene deres støtter opp rundt.

Morten Helberg sier det er er allment akseptert at mange arter bruker ulike navigasjonsmetoder.

– Havlirer navigerer for eksempel etter et solkompass, jordas magnetfelt og landemerker i området, sier han.

Helberg viser til en tidligere studie hvor forskerne forsøkte å manipulere fuglenes solkompass.

– Der ser vi at fuglene forholdsvis raskt kan kompensere for den feilinformasjonen de har fått, sier han.

Les også: Trekkfugler har "innebygd GPS"

Usikkerhet knyttet til om fuglens adferd påvirkes av studien

Helberg sier det alltid er slik at forskerne i studier der de bruker en GPS-logger er usikre på hvor mye fuglens adferd kan være påvirket av selve utstyret som festes på dem.

– Jeg har selv satt på noen få loggere med denne metoden og den er forholdsvis skånsom mot fuglene, sier han.

Han forteller at havlirene bytter alle fjærene hvert år og at loggeren dermed ikke sitter på lengre enn dette.

– En annen svakhet med studien er at vi ikke får vite hva som skjer når fuglene treffer på litt mindre hindringer, som for eksempel vindmøllefarmer eller oljeinstallasjoner, avslutter Helberg.

Fuglene finner frem ved hjelp av et indre kompass

En annen uavhengig forsker som har sett på studien er Ingar Jostein Øien. Øien jobber som fagsjef i Norsk Ornitologisk forening. Han mener det er spennende at forskerne har studert orientering ved bruk av «virkelige» spor fra GPS-systemene for å se hvordan fuglene finner frem i naturen.

Øien forteller at det er godt kjent at fugler bruker en rekke metoder når de skal navigere.

Fagsjef i Norsk Ornitologisk Forening Ingar Jostein Øien. Foto: Norsk Ornitologisk Forening
Fagsjef i Norsk Ornitologisk Forening Ingar Jostein Øien. Foto: Norsk Ornitologisk Forening

– Vi vet at fuglene bruker både solen og stjernehimmelen for å orientere og at de når det er overskyet vil bruke lysintensiteten, sier han.

Fugler har også har en gruppe med spesielle celler inne i øyet sitt som oppfatter forandringer i jordens magnetfelt, disse kalles fotoreseptorer. Denne informasjonen kombinerer fuglene med landemerker slik at de får dannet et slags indre kart de kan navigere etter.

Spør en forsker: Hvor høyt kan fugler fly?

Når fuglene navigerer etter magnetfeltet vil de ikke kunne forutsi en ny øy

Her sees en lappspove fra et av NOFs forskningsprosjekter med en lett satellittsender på 5 gram som er festet til ryggen som en slags ryggsekk. Foto: Ingar Jostein Øien / Norsk Ornitologisk Forening
Her sees en lappspove fra et av NOFs forskningsprosjekter med en lett satellittsender på 5 gram som er festet til ryggen som en slags ryggsekk. Foto: Ingar Jostein Øien / Norsk Ornitologisk Forening

Øien sier at forskerne i laboratorieeksperimenter kan varierer lysintensiteten, simulere en stjernehimmel og lignende.

– I dette eksperimentet som utføres utendørs får forskerne derfor ikke noe sikkert svar på hvilken navigasjonsmetode lirene benytter seg av, sier han.

Øien forklarer at forskerne her ser på hvordan lirene navigerer og at de har kommet frem til at det er sannsynlig at havlirene benytter seg av en kombinasjon av flere navigasjonsmetoder for å finne frem til kolonien.

– Når de er lengst unna kolonien har de ikke tilgang til landemerker ettersom de er ute på et åpent hav og da baserer de seg nok på stjernehimmelen, solen og magnetfeltet, sier han.

Øien mener at det derfor vil være umulig for fuglene å forutse at en øy dukker opp midt i løypa når de er et godt stykke på vei hjem. Han forteller at det er sannsynlig at fuglene går over til å navigere etter kjente landemerker når de kommer nærmere kolonien og land.

– Da blir orienteringen mer presis og de kan unngå å ta omveier, avslutter han.

Referanse:

Padget mfl, oktober 2019, PNAS, Shearwaters know the direction and distance home but fail to encode intervening obstacles after free-ranging foraging trips, Sammendrag.

Saken er hentet fra Forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:10 Nav unnlot å orientere Riksadvokaten13:53 Politiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31 UD fraråder reiser til Bolivia13:21 Medier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15 Fire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51 Helseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50 Kringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28 Nav venter fortsatt lav ledighet12:27 Ulsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01 Farlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42 Forskere har påvist hudkreftgener11:15 – Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53 – Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41 Ving overtar tolv hoteller i Spania10:00 Knivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45 Ber om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43 Sønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43 Kina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42 Eldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45 Dyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37 Hitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53 Widerøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42 Australias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33 Siv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05 Blytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39 Thingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36 Elverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00 Sveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50 Dette skjer i dag05:45 En av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30 Dette skjedde i natt05:30 – Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16 18 jihadister drept i Burkina Faso05:00 VG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45 Medisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg ba kollegene skjerpe seg21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Dale demper troen på elfly i Norge20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 – Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Dramatisk vitnemål mot Trump15:25 Banktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen
Siste nytt
14:10NorgeNav unnlot å orientere Riksadvokaten13:53NorgePolitiet inviterer: Er dette Norges verste overnattingssted?13:31ReiseUD fraråder reiser til Bolivia13:21SportMedier: Milan har tilbudt Zlatan kontrakt13:15NorgeFire tenåringer tiltalt for ran av 16-åring på lokaltog12:51SportHelseproblemer stopper Ingvild Flugstad Østberg12:50KulturKringkastingssjefen: – Et av de mest vellykkede satireinnslagene vi har hatt12:28NorgeNav venter fortsatt lav ledighet12:27SportUlsruds curlinglag slått ut av EM med knapp margin12:01VerdenFarlig, dansk gjengleder på flukt: Pleier fikk pistol mot nakken11:42Helse og livsstilForskere har påvist hudkreftgener11:15Penger– Som et kaldt gufs fra DDR- og Sovjettiden10:53Sport– Ingen er bedre for United enn Solskjær10:41ReiseVing overtar tolv hoteller i Spania10:00NorgeKnivstikking på arbeidsplass i Oslo09:45NorgeBer om hjelp til å stanse påstått pyramidesystem09:43VerdenSønn av dansk IS-medlem hentes hjem til Danmark09:43VerdenKina varsler at de vil gjengjelde Kongressvedtak om Hongkong09:42NorgeEldre kvinne kritisk skadd i busskjørsel08:45VerdenDyretragedien i Australia – her reddes Lewis ut av flammehavet08:37VerdenHitlers flosshatt solgt for over 500.000 kroner07:53NorgeWiderøe mener MDGs politikk truer kortbanenettet07:42VerdenAustralias statsminister avviser sammenheng mellom klimaendring og skogbranner07:33PolitikkSiv Jensen ber Trygve Slagsvold Vedum bytte side07:05Helse og livsstilBlytung beskjed til skiskyttersporten: Kan bety dødsstøtet06:39SportThingnes Bø om sin kalkulerte «gambling»: – Det skal absolutt være mulig06:36SportElverum vil runde 35.000 tilskuere i mesterligaen06:03PolitikkRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater06:00PengerSveriges Riksbank tar klimagrep – vil kvitte seg med «brune» obligasjoner05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeEn av seks i Bergen kommune lot seg lure av falsk epost05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Motor– Regjeringen er besatt av monsterveier som vi ikke trenger05:16Verden18 jihadister drept i Burkina Faso05:00NorgeVG: Staten har gitt norske kommuner bøter for 1,4 milliarder kroner04:45Helse og livsstilMedisiner billigere i Norge enn i mange andre land03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59PolitikkAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58PolitikkBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg ba kollegene skjerpe seg21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeDale demper troen på elfly i Norge20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50Politikk– Det ser ut som Nato gir Tyrkia en slags ryggdekning til å fortsette krigen17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34KulturTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilVil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkDramatisk vitnemål mot Trump15:25PengerBanktrøbbel rammet 150.000 pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas har fått nok: Sender asyl-advarsel til resten av Europa12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen
Populært