Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland

Kronprins Haakon og tyske skolebarn lytter til kronprinsesse Mette-Marit som holder tale før avreisen med Litteraturtoget fra Berlin via Köln til Frankfurt. I Frankfurt åpner de den internasjonale bokmessen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kronprins Haakon og tyske skolebarn lytter til kronprinsesse Mette-Marit som holder tale før avreisen med Litteraturtoget fra Berlin via Köln til Frankfurt. I Frankfurt åpner de den internasjonale bokmessen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foran et voldsomt presseoppbud gikk kronprinsesse Mette-Marit om bord på litteraturtoget som skal ta henne til Frankfurt. – En drøm i oppfyllelse, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presis klokka 10.30 rullet toget som Deutsche Bahn har stilt til disposisjon for kronprinsparet ut fra Berlin Hauptbahnhof mandag morgen. Neste stopp er Köln, før toget fortsetter til Frankfurt tirsdag.

– Takk for at dere er med på denne ambisiøse, og kanskje smått sprø ideen, sa Mette-Marit før hun gikk på toget, flankert av skolebarn som også skal være med på reisen.

Ungene hadde tatt med seg tegninger til den norske kronprinsessen, som svarte med å henvende seg spesielt til dem i sin tale:

– Kjære elever. Jeg er så glad for at dere ville være med meg på denne turen. Jeg elsker å diskutere bøker med andre, spesielt med unge folk, sa hun.

Interessen for de kongelige er stor i Tyskland, og det var trangt om plassen på perrongen på grunn av mye oppmøtt presse. Helt siden 2014 har kronprinsessen dratt på jevnlige boktogturer, men dette er første gang hun tar konseptet til utlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det å ta litteraturtoget til Tyskland er en drøm som går i oppfyllelse, sier Mette-Marit.

Om bord på toget vil det være 19 norske forfattere. Vel framme i Frankfurt står verdens største bokmesse for tur, hvor Norge er æresgjest.

– Det er en fantastisk mulighet til å vise fram norske forfattere, som har et «golden moment» for tiden. Det er veldig gøy å være her på et tidspunkt hvor vi har så mange gode forfattere å presentere, sa Mette-Marit.

På første etappe til Köln skal kronprinsessen blant annet delta på en illustrasjonsworkshop med Svein Nyhus og Anna Fiske. I tillegg skal Jostein Gaarder og Maria Parr lese fra bøkene sine.